Hlavní obsah

Koruna je k dolaru nejsilnější od listopadu 2009

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká měna se během pátečního dopoledne dostala pod 17 korun za dolar a vůči americké měně je tak nejsilnější od listopadu 2009. Kolem 10.45 hodin koruna proti čtvrtku zpevnila o 13 haléřů na 16,97 Kč/USD. Vůči euru si polepšila o dva haléře na 24,41 Kč/EUR, jak vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa stojí za posílením koruny především pád amerického dolaru k euru. Důvodem jsou rozpočtové problémy v USA, kde v pátek končí rozpočtové provizorium.

„Sečteno podtrženo, pokud se situace nevyřeší, Obamova administrativa se nebude moci dále zadlužovat, což by mohlo zbrzdit velmi křehký ekonomický růst,“ připomněl pro Novinky Volf.

Podle Volfa by však nadále koruna neměla posilovat tímto tempem. Krátkodobě by se nicméně mohla „podívat“ až k 16,80 Kč/USD.

Koruně dlouhodobě pomáhá dobrý stav ekonomiky ČR

„V posledních týdnech zaznamenala koruna poměrně silné posílení oproti hlavním světovým měnám,“ řekl pro Novinky analytik Josef Novotný z Fio banky. Dlouhodobější důvody spočívají podle něj v důvěře zahraničních investorů v českou korunu a především dobrý stav české ekonomiky a prováděné úsporné opatření ke stabilizaci veřejných financí.

„Podle mého názoru se v horizontu několika dní či týdnů dočkáme mírného oslabení české koruny, nicméně v dlouhodobém horizontu bude česká měna i nadále posilovat oproti hlavním světovým měnám,“ dodal Novotný.

„Za tímto úspěchem české měny nestojí ani tak síla koruny, jako spíše slabost amerického dolaru zejména vůči euru,“ uvedl pro Novinky analytik Jan Vejmělek z Komerční banky.

Nezajímavý dolar

Důvodem je zejména fakt, že americký dolar je z úrokového pohledu naprosto nezajímavý, americká centrální banka drží úrokové sazby v blízkosti nuly. Naopak ECB včera přistoupila ke zvýšení své úrokové sazby na 1,25 % a další zvyšování sazeb může pokračovat.

„Dalším důvodem, aktuálně srážejícím americkou měnu, je hrozba, že se politická reprezentace nedohodne na škrtech a dnes končící rozpočtové provizorium bude znamenat zavření federálních úřadů,“ doplnil Vejmělek.

Reklama

Výběr článků

Načítám