Hlavní obsah

EU odklepla nový záchranný fond, může půjčit až půl biliónu eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Summit Evropské unie v pátek definitivně schválil vznik Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF) a zemím platícím evropskou jednotnou měnou, které se ocitnou v problémech, bude moci půjčit až 500 miliard eur. Uvedla to agentura DPA s odkazem na slova unijního prezidenta Hermana Van Rompuye.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nový stabilizační mechanismus by měl poskytovat úvěry za výhodnějších podmínek než dosavadní záchranný fond. V případě úvěrů se splatností tři roky by úroková sazba měla být o zhruba třetinu nižší než doposud. U úvěrů se splatností delší než tři roky by měla být levnější o zhruba čtvrtinu.

„Zajistíme, že 500 miliard eur bude k dispozici se statusem AAA (nejvyšší možný rating),“ řekl Van Rompuy. Členské země ovšem budou muset do pokladny ESM přispět celkem 700 miliardami eur, přičemž 200 miliard eur eurozóna využije jako rezervu pro udržení AAA ratingu.

Desítky miliard ročně

Členské státy eurozóny do ESM zaplatí celkem 80 miliard eur v hotovosti v pěti splátkách během pěti let, tedy od roku 2013 do roku 2017. Ministři financí eurozóny se původně dohodli, že v roce 2013 zaplatí 40 miliard eur a v následujících třech letech doplatí zbytek ve třech splátkách.

ESM bude sídlit v Lucemburku stejně jako současný záchranný fond eurozóny a vznikne na základě smlouvy mezi členskými státy eurozóny. Současný EFSF funguje jako společnost s ručením omezeným, ESM bude finanční institucí.

V čele evropského stabilizačního mechanismu bude stát rada guvernérů složená z ministrů financí eurozóny. Hlasovací právo ovšem budou mít i eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti a šéf Evropské centrální banky, kteří budou v ESM působit jako pozorovatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám