Hlavní obsah

Boeing 747-8 Intercontinental se poprvé předvedl ve vzduchu

– Seattle
Novinky, pit

Obr Boeing 747-8 Intercontinental provedl v neděli svůj první zkušební let. Informaci přinesla agentura Reuters.

Článek

Letoun se odlepil od letové dráhy v Seattlu dvě minuty před desátou hodinou místního času. Start sledovaly tisíce lidí a počasí celé akci přálo. Letoun vyvedený v červeno-bílých barvách byl ve vzduchu téměř čtyři a půl hodiny a následně bez problémů opět přistál.

Intercontinental je novou osobní verzí legendárního jumbo jetu. První let původní 747 se uskutečnil téměř před 42 lety, v roce 1969. Letoun pojme 467 cestujících, což je o 51 více, než zvládne současná verze 747. „Krasavec“ s novými křídly a ocasními plochami by měl být tišší a jeho provoz hospodárnější, cestující pak pocítí větší komfort. Dolet činí přes 14 000 kilometrů.

Je delší než Airbus

Boeing 747 držel prvenství nejprostornějšího letadla do roku 2005, kdy Airbus představil svůj A-380 pro 525 cestujících. Intercontinental je však o pár metrů delší než jeho konkurent.

Koncern Boeing zatím přijal objednávku na 33 nových strojů. Katalogová cena činí 317,5 miliónu dolarů (téměř 5,5 miliardy korun). Německý vzdušný přepravce Lufthansa odebere 20 letadel a počítá s tím, že je nasadí do provozu počátkem příštího roku.

Nákladní verze má být dodávána od poloviny roku 2011, což je zpoždění o 18 měsíců oproti původním předpokladům. Boeing zatím prodal přes sedmdesát těchto strojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám