Hlavní obsah

Nové lokomotivy ze škodovky čekají testy v Rakousku

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav/Hohenau

Proces zkoušek nových lokomotiv ze Škody Plzeň je v další fázi. Elektrické vícesystémové stroje řady 380, jichž si největší národní dopravce objednal pro expresní spoje dvacet kusů, vstoupily v úterý do fáze zkoušek na území Rakouska.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Lokomotiva 380.004 přejíždí česko-rakouskou hranici při odjezdu na testování na kolejích rakouské železniční správy.

Článek

V úterý odpoledne odjela z Břeclavi lokomotiva 380.004, aby se u našich jižních sousedů podrobila provozním zkouškám na elektrickém napájecím systému, používaném v Rakousku a v Německu. Na obou napájecích systémech, užívaných na českých železničních koridorech, je lokomotiva v provozu již osm měsíců.

V létě měla svou premiéru na nákladních vlacích společnosti ČD Cargo, s prosincovou změnou jízdního řádu vstoupila do světa osobní dopravy. Podle zkušeností strojvedoucích, kteří s novými stroji jezdí, jsou jejich provozní vlastnosti dobré a netrpí ani přemírou "dětských nemocí".

V poslední době se porouchal pouze jeden stroj v Praze v důsledku zkratu na topení jednoho z vozů vlaku, druhý problém měla lokomotiva v České Třebové, když se ji nepodařilo oživit po přejezdu ze střídavého na stejnosměrný systém napájení.

Jedinou výčitkou ze strany uživatelů lokomotiv jsou tak stísněné poměry na stanovišti strojvedoucího v případě, kdy z provozních důvodů musí být na lokomotivě více než jedna osoba.

Reklama

Výběr článků

Načítám