Hlavní obsah

EU uvažuje, že zruší igelitové tašky na jedno použití

– Brusel

Nad plastovými taškami na jedno použití se minimálně v Evropské unii (EU) stahují mračna. Evropská komise je totiž značně znepokojena „explozí“ v jejich výrobě a používání. Vyloučen proto není ani jejich celoevropský zákaz. Tašky jsou viditelným symbolem plastového odpadu v přírodě a hodně se mluví i o jejich hromadění v mořích a oceánech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Produkce a používání plastových tašek na jedno použití se prudce rozrostly,“ prohlásil na tiskové konferenci v Bruselu eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik. To je vidět v přírodě i na mořích a situace je podle něj dlouhodobě neudržitelná.

EU si proto nechá vypracovat analýzu, jaký dopad by celooevropský zákaz těchto tašek měl.

Unie o taškách, které dostávají lidé nejčastěji v supermarketech, debatují už několik let. Irsko je například zatížilo daní. Jejich spotřeba sice klesla, ale zase vzrostla spotřeba igelitových pytlů.

České supermarkety před několika lety zkoušely tašky zdarma k nákupu zrušit. Některé od toho ale po několika měsících upustily. Argumentovaly konkurenčním bojem a tím, že zákazníci jsou na tašky zdarma zvyklí. Jiné obchody tašky na jedno použití zpoplatnily. Prodejny také přišly s variantami ekologických tašek, které si zákazníci mohou koupit, a které se dají použít opakovaně.

Igelitové tašky se v přírodě rozkládají jen velmi pomalu, lidé je také často netřídí a vyhazují je do směsného odpadu, a nikoliv mezi plasty, kam patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám