Hlavní obsah

Erupce na Slunci mohou způsobit velké ekonomické ztráty

Novinky, pit
Washington

Zvýšená sluneční aktivita posledních dní může vyvolat elektromagnetické bouře, které by na Zemi dokázaly způsobit obrovské finanční škody. Vyplývá to z prognózy odborníků americké Asociace pro pomoc rozvoji vědy, jak uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Záběr Slunce z 15. února. Jasný bod uprostřed je skvrna s číslem 1158, kde dochází k silným erupcím.

Článek

„Rozvoj využívání elektroniky za posledních deset let učinil lidskou společnost mnohem zranitelnější vůči katastrofickým výpadkům než při slunečním maximu v předchozí dekádě,“ varoval profesor John Beddington, hlavní vědecký poradce ve Washingtonu.

Systémy ohrožují následky silných slunečních erupcí, které narušují zemské magnetické pole.

Konkrétně jde o narušení mobilního spojení, výpadky elektřiny v řádech týdnů či dokonce měsíců, stejně jako o zkraty a poruchy v elektronice či narušení činnosti satelitů na oběžné dráze okolo Země. Podle odborníků například systém navigace pomáhá v mnoha oblastech lidské činnosti, lidstvo si na něm vytvořilo již značnou závislost.

„Systémy GPS jsou extrémně zranitelné vůči poryvům elektromagnetického záření ze Slunce,“ souhlasí Thomas Bogdan, ředitel Centra pro předpovídání počasí ve vesmíru v Boulderu.

Obrovská erupce na Slunci vyslala proud částic k ZemiVideo: SDO/NASA, Novinky

V blízké budoucnosti se toto riziko má navíc stát ještě aktuálnější, neboť Slunce bude podle prognóz v následujících 11 letech vykazovat daleko větší intenzitu.

Odborníci připustili, že v současné době nelze příliš dopředu předvídat takovéto "sluneční bouře", které začínají výronem superhorkého ionizovaného plynu. Proudy nabitých částic se pak řítí rychlostí až 900 kilometrů za sekundu a po dosažení zemské atmosféry způsobují elektromagnetické výbuchy. Podle vědců je možné nicméně alespoň odhadnout, kdy podmínky pro bouři „uzrály“.

Podle katastrofických předpovědí by mohla masivní "sluneční bouře" přijít svět na bilióny dolarů a trvalo by i několik let, než by se ze zasazeného úderu dokázal opět plně vzpamatovat. Sluneční bouře se tak mohou záhy zařadit do skupiny přírodních katastrof typu zemětřesení, povodně, hurikány či tsunami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám