Hlavní obsah

Prodejce nekvalitního benzínu bude muset inspekce zveřejnit, rozhodli poslanci

– Praha

Sněmovna v pátek ve zrychleném režimu schválila novelu, která umožní České obchodní inspekci (ČOI) zveřejňovat podrobnější informace o prodejcích nekvalitního benzinu a nafty. ČOI dříve tvrdila, že jména čerpacích stanic nemůže zveřejňovat, neboť k tomu nemá oporu v legislativě. Nové vedení ČOI ale změnilo názor a v lednu poprvé zveřejnilo seznam čerpacích stanic, u kterých loni inspektoři zjistili nekvalitní pohonné hmoty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud vládou navržená novela začne platit, přibude inspekci nová povinnost. Na internetu bude muset zveřejňovat veškerá pravomocná rozhodnutí týkající se prodejců, u nichž zjistila, že prodávají nevyhovující pohonné hmoty. ČOI seznam pump, u kterých zjistila nekvalitní pohonné hmoty, zveřejnila už v lednu. Vedení ČOI změnilo názor na publikaci těchto informací poté, co se k problematice vyjádřil ombudsman. Ministerstvo průmyslu a obchodu si navíc nechalo udělat novou právní analýzu.

"Zjistili jsme, že ČOI může v rámci svých pravomocí a zákona zveřejňovat výsledky kontrol," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), podle kterého po schválení zákona budou informace o problematických prodejcích pohonných hmot ještě podrobnější. "Spotřebitelé tak budou mít kompletní informace i o všech dodavatelích, od nichž se nekvalitní palivo na čerpací stanice dostalo," dodal.

Novela také zavádí nová opatření proti daňovým únikům. Vláda v předkládací zprávě pro poslance uvádí, že v poslední době začali někteří neseriózní podnikatelé obchodovat s pohonnými hmotami, aniž by z nich odváděli daň z přidané hodnoty. "V důsledku těchto praktik byly na některých čerpacích stanicích nerenomovaných firem prodávány pohonné hmoty za nekonkurenčně nižší cenu," uvádí vláda.

Registr distributorů

Novela zavádí registr distributorů pohonných hmot. Budou se muset nahlásit na příslušném celním úřadu. Zahraniční firmy, které nemají v tuzemsku sídlo, se budou nahlašovat u Celního úřadu pro Prahu 1. Vláda tvrdí, že zatížení státní správy a dotčených osob v důsledku zavedení registrace bude minimální a hlavním přínosem bude omezení daňových úniků.

Prodejci na čerpacích stanicích budou muset každodenně evidovat stav počítadel na každém prodejním stojanu. Tyto údaje budou muset mít po ruce tak, aby je mohli kdykoli bezodkladně ukázat případné kontrole. Tato povinnost by na ně měla dopadnout od letošního 1. července.

Nové povinnosti pro pumpaře budou znamenat i nové výdaje. Například vybavení staršího stojanu měřicím průtokovým zařízením vyjde podle vlády na 12 tisíc korun.

Součástí novely je také povinnost zajistit pro přechodnou dobu dodávky motorového benzinu s nižším obsahem biopaliv, které umožní provoz i starších aut, jejichž motory ještě neumějí pracovat s vysokým obsahem biopaliva. Přechodné období má trvat do konce roku 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám