Hlavní obsah

Zaměstnanci Starorolské porcelánky jsou bez výplat i bez podpory

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Zhruba 130 zaměstnanců porcelánky Starorolský porcelán Moritz Zdekauer v Karlových Varech, kterou vlastní majitelé kvůli velkým dluhům poslali do insolvenčního řízení, se ocitlo kvůli podzimním vládním úsporným opatřením v prekérní situaci.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Starorolská porcelánka Moritz Zdekauer v Karlových Varech

Článek

Nejenom, že od října minulého roku nedostali od svého zaměstnavatele výplaty, ale přišli také kvůli úspornému vládnímu balíčku o plnou podporu v nezaměstnanosti v případě, že se rozhodnou potápějící se podnik opustit a hledat si jinou práci.

„Je to absolutně bezvýchodná situace,“ postěžoval si Právu jeden z dělníků 200 let staré porcelánky. „Pokud bych dal okamžitou výpověď, protože mi podnik nevyplácí mzdy, tak mám u zaměstnavatele nárok na odstupné ve výši tří měsíčních platů. Jenže kvůli tomuto nároku na odstupné naopak nemám po dobu tří měsíců nárok na úřadu práce na podporu v nezaměstnanosti,“ popisoval svoji tristní situaci dělník z provozu, podle kterého nemá podnik v insolvenčním řízení z čeho odstupné vyplatit.

Nikoho v tomto státě nezajímá, že je ten nárok na odchodné pouze na papíře a já nemám z čeho žít
jeden z dělníků

„Nikoho v tomto státě nezajímá, že je ten nárok na odchodné pouze na papíře a já nemám z čeho žít,“ poznamenal s tím, že nová práce se jen těžko hledá. „Nemluvě o tom, že když dám sám výpověď, tak podle úsporných vládních opatření nedostanu po těch třech měsících podporu ve výši 60% průměrné mzdy, ale pouze 45%,“ dodal beznadějně.

„Zaměstnanci se ocitli v bludném kruhu,“ komentovala předsedkyně odborů ve starorolské porcelánce Jana Grecmanová, podle které za nastalou situaci může vláda a její úsporná opatření, která byla schvalována na podzim Poslaneckou sněmovnou ve zrychleném tempu v rámci legislativní nouze. „Ještě vloni by zaměstnanci porcelánky na okamžitou podporu v nezaměstnanosti dosáhli, i když by měli nárok na odstupné,“ uvedla. „Změny jsou spíchnuté horkou jehlou,“ uvedla.

Kvůli úspornému balíčku nedávají výpovědi

„Ten úsporný balíček jim nepřidal,“ zhodnotil ředitel Úřadu práce v Karlových Varech Kamil Řezníček. „Právě proto také zaměstnanci této porcelánky dosud nepodávají výpovědi z pracovního poměru. Všichni čekají, co se bude dít,“ dodal. Krajský soud v Plzni totiž dosud nerozhodl o úpadku společnosti, která dluží 45 miliónů korun, nebo o jeho reorganizaci, jak žádají vlastníci podniku.

Lidem ve starorolské porcelánce, které od ledna nechal zaměstnavatel doma s nárokem na 60% průměrné mzdy, se tak zatím vyplatí zůstat nadále zaměstnancem podniku. Takto totiž mohou v insolvenčním řízení zažádat úřad práce o náhradu nevyplacených mezd, jenže i v tom je háček. Kdyby zažádali nyní, dostali by pouze náhradu nevyplacené mzdy za říjen a listopad a už nikoliv za prosinec. „Nikdo ještě o náhradu mzdy nepožádal, protože většina zřejmě čeká na konec ledna, kdy bude možné do žádosti zahrnout i nevyplacenou prosincovou mzdu,“ uvedl Řezníček.

Určitou nadějí je pro zaměstnance mimořádná sociální dávka v hmotné nouzi, která se ale v případě přiznání vyplácí pouze ve výš zhruba dvou tisíc korun. „Ta nikoho nevytrhne, ale může lidi nakrmit,“ uvedla Grecmanová. Další možností pro zaměstnance porcelánky, jejichž zaměstnavatel jim dluží na výplatách zhruba čtyři milióny korun, je Fond pro podporu zaměstnanců strategických zaměstnavatelů, který před dvěma lety zřídilo kvůli tehdy krachujícím porcelánkám Karlovarského porcelánu město Karlovy Vary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám