Hlavní obsah

Benzín razantně zdraží, až o 1,50 Kč

Právo, ČTK, gin
Praha

Zatímco v neděli stál benzín průměrně 31,50, od pondělí mohou lidé tankovat až za 33 korun. Cena nafty ze současných 30,70 může přesáhnout 32 korun. Na plné nádrži tak zaplatíte i o 70 korun více.

Článek

Za zdražením je značný růst cen za barel ropy. Zatímco ještě v září stál barel ropy 78 dolarů, dnes jeho cena přesahuje devadesát dolarů. Benzínky však o zdražení mlčí, neboť antimonopolní úřad je již v minulosti trestal za to, že si přes média domlouvají cenovou strategii.

Barel za 120 dolarů

Analytici investiční banky J. P. Morgan předpokládají, že cena ropy se do konce prvního pololetí příštího roku dostane nad 100 dolarů za barel. V růstu podle nich bude pokračovat i nadále a do konce roku 2012 překoná hranici 120 dolarů.

J. P. Morgan také upozorňuje, že jakmile se ceny ropy začnou rychle zvyšovat, Organizace zemí vyvážejících ropu zřejmě nebude schopna reagovat odpovídajícím způsobem.

„Myslíme si, že OPEC nezvýší těžbu před svou schůzkou, kterou bude mít v červnu 2011, ledaže by se ceny vyšplhaly nad 100 dolarů za barel,“ píší analytici.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezávislý test čerpacích stanic v Česku

Redaktoři TV Prima před třemi týdny namátkově odebírali vzorky pohonných hmot u více než 40 čerpacích stanic v Česku. Do projektu se v mnoha regionech zapojily...

Benzín zlevnil, cena nafty stoupla

Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu klesla o pět haléřů na 31,09 koruny za litr. Nafta naopak...

Ceny pohonných hmot mírně klesly

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu nepatrně klesly. Nejprodávanější benzín Natural 95 zlevnil o osm haléřů na 31,38 Kč za...

Výběr článků

Načítám