Hlavní obsah

Česká pošta přestává posílat balíky do USA kvůli terorismu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká pošta přestane od 15. listopadu doručovat letecké zásilky do USA o hmotnosti přes 453 gramů. Novinkám to řekla mluvčí Marta Selicharová s tím, že důvodem je zesílené nebezpečí teroristické hrozby. Těžší balíky bude možné podle ní posílat tzv. ekonomickou cestou, tedy po zemi a po moři.

Článek

Pošta dosud běžně přijímala poštovní zásilky do USA o hmotnosti až 30 kilogramů. Jejich přeprava teď bude možná pouze po moři, kde je přepravní doba zhruba 20 až 30 dnů oproti několika dnům v případě leteckého doručování.

"Toto opatření se netýká podavatelů, kteří mají s Českou poštou uzavřen dlouhodobý obchodní vztah, a to po dobu delší než 30 kalendářních dnů a zároveň mají na České poště založenou korespondenční a účtovací adresu,“ dodala mluvčí. Podle ní zásilky těchto klientů bude pošta přijímat k letecké přepravě i nadále.

Omezení platí jen do USA, nikoli z USA do ČR

Omezení bude platit pouze pro doručování směrem do USA, nikoli z USA do ČR, a vychází z bezpečnostních opatření, která přijala americká vláda. "Všem zákazníkům se za námi nezaviněné omezení omlouváme," uvedla Selicharová.

Mluvčí dále dodala, že v současné době není jasné, jak dlouho toto opatření zůstane v platnosti. „Nejde jen o omezení vztahující se na Českou republiku, ale pochopitelně i na další státy,“ doplnila Selicharová.

Hrozba teroristických útoků se poslední dobou stala mnohem více aktuální. Koncem října byl v Dubaji zadržen jeden ze dvou balíčků obsahujících silnou trhavinu PETN a adresovaných židovským organizacím v USA. Podle dubajské policie šlo o práci profesionálů a příprava bomby nesla stopy metod al-Káidy. Druhý z balíčků byl objeven na letišti East Midlands ve střední Anglii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám