Hlavní obsah

EU bojuje s kouřením směšně, řekl Klaus a otevřel nový tabákový závod

– Kutná Hora

Prezident Václav Klaus ve středu v Kutné Hoře slavnostně přestřihl pásku nové části závodu firmy Philip Morris, která je největším výrobcem cigaret v Česku. Klaus firmě popřál, ať ji nezahubí regulace Evropské unie, která podle něj bojuje proti kouření směšným způsobem. Nový provoz umožní firmě zvýšit výrobní kapacitu z 30 na 40 miliard kusů cigaret ročně.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Prezident Václav Klaus navštívil v Kutné Hoře závod společnosti Philip Morris ČR a setkal se také se zaměstnanci továrny.

Článek

Prezident, který je znám jako zapřisáhlý nekuřák, prý do Kutné Hory přijel podpořit fungující firmu. Dokončená investice do rozšíření a zmodernizování provozu činí 750 miliónů korun, firma díky ní za poslední dva roky vytvořila 250 nových pracovních míst. Podle Klause jde o ukázku toho, že se kdysi privatizace podařila.

"Ta firma od té doby funguje zcela mimořádným způsobem, takže to je úspěch našeho průmyslu," dodal.

Zákazy povedou jen k pašování, kritizoval prezident EU

Zároveň ale vyslovil obavy z toho, jak v této oblasti postupuje Evropská unie.

"Boj s kouřením je veden směšným způsobem, zákazy se nedá nic nikdy vyřešit," namítl prezident s tím, že takové jednání v minulosti vedlo k pašování a výrobě podomácku.

Na dotaz novinářů, zda jeho návštěva v Kutné Hoře nemůže být brána jako podpora kouření, odpověděl, že nikoliv. "Podporuji boj s omezováním kouření vrchnostenským nařízením. To je něco jiného než podpora kouření," zdůraznil.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Prezident Václav Klaus navštívil v Kutné Hoře závod společnosti Philip Morris ČR. Vpravo je generální ředitel české pobočky Alvise Giustiniani.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Společnost, která je členem skupiny Philip Morris International, v ČR působí od roku 1992 a zaměstnává na 1200 lidí. Na trh dodává devět cigaretových značek, 64 variant cigaret a také dvě varianty sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. V prvním pololetí letošního roku činil její podíl na trhu v České republice 54,3 procenta a na Slovensku 52,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám