Hlavní obsah

Řidiči by se mohli dozvědět jména nekvalitních benzínek už příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) možná bude mít od ledna příštího roku možnost zveřejňovat jména čerpacích stanic, u nichž zjistila nekvalitní pohonné hmoty. Předpokládá to novela zákona připravená ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). Novela zákona je nyní v připomínkovém řízení.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Za účelem ochrany trhu před prodejem nekvalitních pohonných hmot návrh obsahuje oprávnění ČOI ke zveřejňování těch čerpacích stanic pohonných hmot, u nichž inspekce kontrolou zjistila závažné nedostatky v jakosti nebo složení prodávaných pohonných hmot,“ stojí v předkládací zprávě k novele zákona. Novela povolí zveřejnit název i adresu čerpacích stanic.

ČOI odmítá zveřejňovat názvy pokutovaných čerpacích stanic s odvoláním na zákon, což se setkalo se značnou kritikou.

Za zveřejnění jména odškodné pro firmu

„Brání v tom (zveřejnění jména) nejen zákon o kontrole, ale i jiné zákony, mezi nimi zákon o ochraně osobních údajů a v neposlední řadě i zákon nejvyšší, tedy Ústava ČR,“ bránila se již dříve ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová. Upozornila, že stát v minulosti kvůli poskytnutí jména pokutované čerpací stanice médiím musel této firmě zaplatit několik miliónů korun odškodného.

Jména pokutovaných sítí čerpacích stanic se nyní veřejnost může dozvědět až tehdy, pokud se jejich provozovatel s výsledkem správního řízení nesmíří. Případem by se pak zabýval Nejvyšší správní soud, který svá rozhodnutí zveřejňuje.

Loni ČOI odhalila nedostatky u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot. Letos v srpnu podíl nekvalitních vzorků pohonných hmot klesl na 6,4 procenta z červencových 11,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám