Hlavní obsah

ODS navrhuje, aby každý nezaměstnaný dostal do měsíce práci

• Aktualizováno

ODS navrhuje zpřísnit podmínky pro přístup k sociálním dávkám. Měsíc po registraci na úřadu práce nabídne instituce nezaměstnanému plný pracovní poměr v podobě veřejně prospěšné práce, rekvalifikace či dalšího vzdělávání. V případě odmítnutí úřad uchazeče z evidence vyškrtne. Téma je jedním z pilířů předvolební kampaně občanských demokratů.

ODS: Každý nezaměstnaný by měl dostat do měsíce práciVideo: ČTK

 
Článek

„Sociální systém nesmí být zneužíván, protože tím je zneužívána i naše solidarita. Podporu si zaslouží ten, kdo si aktivně hledá práci. Ti, kteří pracovat nechtějí anebo odmítají aktivity, které jim pomohou se postavit na vlastní nohy, dávky nedostanou,“ citoval z Nečasova projevu na úterní tiskové konferenci mluvčí strany Tomáš Bartovský.

S podobným návrhem se ODS vytasila již v březnu v rámci svého volebního programu pro květnové volby do Sněmovny, ovšem v mírnější podobě. Nečas tehdy deklaroval, že by výplatu dávek podmínil veřejnými pracemi nebo kurzy, ale až po dvou měsících po registraci.

I tento návrh ale mnohým expertům připadal příliš přísný. "Podmínit výplatu dávek již pod dvou měsících veřejně prospěšnými pracemi či školením je za současné ekonomické situace skutečně přísné. Dnes se práce shání obtížně i lidem, kteří jí skutečně poctivě hledají, jsou kvalifikovaní a mají dlouholetou praxi," citovala tehdy analytika Patria Finance Davida Marka ČTK.

Šéf ODS v úterý rovněž zopakoval, že vyplácení dávek by mělo být silněji vázáno na aktivitu člověka a striktní dodržování pravidel, jako je například povinná školní docházka dětí.

To přinese úsporu pro obecní rozpočty, protože se sníží výdaje na příspěvky na živobytí.

Podle Nečase by se měl v důsledku jejich opatření snížit počet uchazečů o zaměstnání evidovaných na úřadu práce během krátké doby až o sto tisíc. „To přinese úsporu pro obecní rozpočty, protože se sníží výdaje na příspěvky na živobytí, které vyplácejí obce,“ prohlásil Nečas s tím, že by se mohl zúžit prostor pro nelegální práci.

Pokud by lidé navrženou práci na úřadu práce odmítli, byli by vyřazeni z evidence. To by pro ně mimo jiné znamenalo, že za ně stát nebude platit sociální pojištění, ani jim nebude započítávána takzvaná náhradní doba do důchodu, uvedla ČTK.

ODS by měla podle svého prohlášení prosazovat na vládní úrovni také rozšíření nehotovostní výplaty sociálních dávek formou poukázek či speciálních karet z dávek hmotné nouze na další sociální dávky, pokud bude nutné chránit zájmy dětí. Navrhnout by měla i opatření, která budou bránit zneužívání dávek například na gamblerství nebo alkohol.

Škromach: Díky nucené práci nebude čas na hledání nového zaměstnání

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeňka Škromacha tento návrh dokazuje "nekoncepčnost politiky ODS a potažmo i celé vlády v oblasti práce a sociálních věcí."

"Vláda není schopna zajistit práci ani lidem, kteří jsou bez práce rok a déle. Velká část lidí si práci do tří až šesti měsíců najde sama. Díky nucené práci však nebudou mít čas na hledání nového zaměstnání. Co přijde příště? Kriminalizace lidí, kteří ztratí práci?" táže se Škromach.

Anketa

Podporujete návrh ODS, aby nezaměstnaný do měsíce musel přijmout práci?
Ano
71,3 %
Ne
28,7 %
Celkem hlasovalo 31093 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám