Hlavní obsah

K demonstraci odborů se připojí i školníci a kuchařky

Nepedagogičtí pracovníci ve školství, například školníci nebo kuchařky, se připojí k demonstraci odborů, kterou na 21. září svolali hasiči a policisté. Školští odboráři nesouhlasí, aby se v rámci škrtů snížila tarifní část platů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Jsou připraveny změny tarifních platů, které by pro vás znamenaly jejich snížení, a to v horších variantách až o tisíce korun měsíčně," uvedli odboráři v otevřeném dopise, který rozeslali zaměstnancům ve školství.

Proti vládním úsporám budou demonstrovat policisté, hasiči, vojáci i civilní zaměstnanci armády. Všem vadí desetiprocentní škrty v tarifní složce jejich platů.

Podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Františka Dobšíka je průměrný plat nepedagogického pracovníka asi 13 000 korun. Stát chce příští rok ušetřit zhruba až 21 miliard korun změnou tabulek platových tarifů a snížením základních mezd státních zaměstnanců o desetinu. Více peněz by naopak mohl rozdělit nadřízený podle výkonnosti jednotlivých zaměstnanců.

Například u hospodářky školy s mnoha lety praxe by prý snížení dělalo až 2000 korun za měsíc.

Učitelé dostanou přidáno, přesto přijdou

Odbory očekávají, že nepedagogy přijdou podpořit i učitelé, kteří by jako jediní státní zaměstnanci měli dostat přidáno.

Dobšík ale upozornil, že škrty by se mohly dotknout i jich. Jedna z variant návrhu ministerstva práce o platech totiž počítá s tím, že po 15 letech praxe by se tarifní plat zastavil na 20 770 korunách. Kantoři s dvacetiletou praxí přitom mají tarifní mzdu téměř 24 000 korun a nikdo by jim prý nezaručil, že jim ředitel školy peníze dorovná v odměnách.

Pokud vláda úpravy tarifů schválí, budou se týkat asi 400 000 ze 700 000 státních zaměstnanců. Stát chystá i změny v zákoníku práce - mimo jiné zkrácení výpovědní lhůty či úpravu vyplácené podpory v nezaměstnanosti. Všechna chystaná opatření mají podle koalice zastavit další zadlužování státu a zpružnit trh práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám