Hlavní obsah

Klonované krávy unikají kontrolám, lidé je nevědomky jí

Novinky, toh

Dohled nad klonovanými zvířaty se v Evropě vymyká kontrole. Například ve Velké Británii bylo v posledních dnech zjištěno několik případů, kdy se do běžného prodeje dostalo maso a mléko z klonovaných krav. Lidé pak tyto potraviny konzumovali, aniž by tušili, že pochází z uměle vytvořených zvířat.

Foto: David Moir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Britská média informují, že tamní dozorčí orgány selhaly. Ty totiž vůbec netuší, kolik klonovaných zvířat v zemi může být. Než se však jejich produkce dostane do prodeje, musí projít kontrolou a testováním, což se však zatím v několika případech nestalo.

Před několika dny se jeden z britských farmářů přiznal, že běžně prodává mléko klonované krávy. Ta totiž dává více mléka než její přirozenou cestou narozené kolegyně. [celá zpráva]

Nyní se ukázalo, že jeden skotský farmář má stádo 96 kusů dobytka, které pochází z klonovaných krav. To tamní odborníky zaskočilo. Doposud totiž bylo známo pouze to, že v Británii bylo před více než třemi lety naklonováno osm krav.

V současnosti se pomalu ukazuje, že v zemi jsou již minimálně desítky kusů uměle narozeného dobytka. Kolik jich je přesně, se neví, a ani to, zda se následně dostávají do prodeje. Několik takových případů však již bylo potvrzeno.

Odborníci zatím neprokázali, zda může mít konzumace potravin z klonovaných zvířat dopad na lidské zdraví. Nicméně aktivisté se zasazují za zákaz klonování, protože jsou přesvědčeni, že zvířata tím trpí.

Anketa

Vadila by vám konzumace masa z klonovaného skotu?
Ano, takového masa bych se štítil/la
10,3 %
Ano, i když bych to zřejmě nepoznal/la
30,2 %
Ne, je to pravděpodobně maso jako každé jiné
52,5 %
Hovězí maso nejím
7 %
Celkem hlasovalo 9017 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám