Hlavní obsah

V Česku vzniká největší podzemní zásobník na plyn v Evropě

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uranovém dole Rožná na Žďársku v úterý začala stavba obřího plynového zásobníku, který bude největším svého druhu v Evropě. Investorem projektu asi za devět miliard korun je firma GSCeP, dceřiná společnost České plynárenské. Peníze poplynou ze Severní Ameriky, řekl předseda představenstva Ladislav Dráb.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

V uranovém dole Rožná na Žďársku začala oficiálně 3. srpna stavba obřího plynového zásobníku, který bude největší svého druhu v Evropě.

Článek

Podle Drába se investice vrátí za několik let. "Je to rychlejší návratnost, než je obvyklé," uvedl. Plyn bude do Rožné dodávat norská společnost Statoil. "My neobchodujeme s Ukrajinou ani s Ruskem," řekl ČTK Dráb.

Během prvních 15 měsíců si stavba vyžádá ověření geologických podmínek na základě realizovaných průzkumných vrtů.

"V druhé etapě se pak přistoupí k vybudování samotného zásobníku ve dvou bezprostředně sousedících kavernách o předpokládaných kapacitách 100 miliónů m3 a 80 miliónů m3 zemního plynu. Dokončení zásobníku se předpokládá za zhruba 5 až 6 let," uvedla společnost GSCeP.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Uranový důl Rožná na Žďársku

Zásobník bude přibližně kilometr pod zemí a jeho výstavba dá práci asi tisícovce lidí. Firma by chtěla dokončení projektu sladit s dalšími plynárenskými projekty v Evropě, například s plynovodem South Stream. Ten má na kontinent vést ruský plyn mimo území Ukrajiny.

"Očekává se, že tento typ zásobníku přispěje ke zvýšení energetické bezpečnosti a likviditě plynárenského trhu v tomto regionu," dodala společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám