Hlavní obsah

Země EU dají 500 miliard eur, aby se řecká krize nešířila dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Ministři financí EU se v noci na pondělí dohodli na záchranném balíčku v hodnotě 500 miliard eur (zhruba 13 biliónů korun), který má zabránit rozšíření řecké dluhové krize do dalších zemí. Česka se balíček přímo nedotkne, hlavní dopad bude mít na země eurozóny.

Článek

Země eurozóny se zavázaly, že v případě potřeby poskytnou svým členům, kteří by se dostali do podobných potíží jako Řecko, až 440 miliard eur (zhruba 11,5 biliónu korun) formou dvoustranných půjček. O dalších 60 miliard eur (1,5 biliónu korun) by se měl navýšit takzvaný záchranný fond EU, v němž je v současnosti 50 miliard eur (zhruba 1,3 biliónu korun). Jde o peníze z rozpočtu EU, plynou tak ve formě příspěvků jednotlivých členských států do unijní pokladny.

Navíc Mezinárodní měnový fond přislíbil, že pomůže částkou 250 miliard eur.

Podle českého ministra financí by se Praha na balíčku podílela jen zprostředkovaně přes rezervy v unijním rozpočtu. "Nějaký přímý dopad na Českou republiku z celého dnešního jednání není žádný," řekl Janota.

Prahy by mohla poskytnout asi čtyři miliardy korun ročně, které by šly právě do rezervního fondu.Ten by ale teoreticky šel použít i jinak.

Nejohroženější země, které by se mohly dostat do podobných problémů jako Řecko, jsou Portugalsko a Španělsko. Problémy mají i Itálie a Irsko.

ECB bude nakupovat dluhopisy

Evropské instituce se k pomoci rozhodly, aby zabránily dalšímu propadu eura a akciových trhů.

Evropská centrální banka (ECB) se také zavázala, že bude nakupovat dluhopisy ohrožených zemí. Navíc bude poskytovat dolarové úvěry. Do pomoci se zapojí i centrální banka USA (Fed), Kanady nebo Japonska.

Řecku od EU půjde 80 miliard eur

Eurozóna již pomohla silně zadluženému Řecku, jemuž slíbila pro příští tři roky úvěry ve výši 80 miliard eur (zhruba dva bilióny korun). Dalších 30 miliard (téměř 800 miliard korun) v neděli pro Řecko schválil Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám