Hlavní obsah

Situace řeckých bank je obtížná a může se zhoršovat

Řecké banky mají potíže se získáváním dostatečné peněžní likvidity a jejich situace se i přes opatření Evropské centrální banky (ECB) může dál zhoršovat. Řekl to ministrům financí eurozóny na schůzce v Madridu šéf ECB Jean-Claude Trichet.

Článek

Řecké banky si nyní obstarávají likviditu hlavně od ECB a národních centrálních bank a hrozilo jim, že tyto instituce od nich přestanou přijímat jako zástavu za úvěry řecké vládní dluhopisy, jimž ratingové agentury výrazně snížily známky. ECB však tento měsíc rozhodla, že bude i příští rok přijímat do zástavy dluhopisy kategorie BBB a na vládní dluhopisy si nebude účtovat rizikové přirážky, které jinak dává na níže hodnocená aktiva. "I tak ale situace řeckých bank s likviditou zůstává obtížná a mohla by se zhoršovat," řekl Trichet.

Šéf ECB konstatoval, že i po dohodě ministrů eurozóny o podmínkách finanční pomoci Řecku zůstávají na finančních trzích obavy a nejistota. "I přes závazky šéfů vlád eurozóny (na summitu EU) 25. března a Euroskupiny (ministrů financí eurozóny) 11. dubna a odhodlání řecké vlády zavádět oznámená adaptační opatření pro rok 2010 přetrvává na finančních trzích napětí," řekl Trichet.

Dnes a v sobotu budou v Madridu ministři financí EU diskutovat o řecké dluhové krizi. Březnový summit unie rozhodl, že země eurozóny poskytnou Řecku pomoc společně s Mezinárodním měnovým fondem a ministři financí tento víkend dohodli celkovou částku pro země eura na 30 miliard eur s úrokem pěti procent. Spolu s příspěvkem MMF to znamená pomoc 40-45 miliard eur. Na trzích však vládnou obavy, že uvolnění pomoci bude komplikované, a není jasné, zda Řecku bude slíbená pomoc stačit ke dlouhodobému řešení dluhu, který přesahuje roční výkon jeho ekonomiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám