Hlavní obsah

Polsko udělalo dobře, když odložilo přijetí eura, tvrdí šéf měnového fondu

Polsko udělalo dobře, když odložilo přijetí eura na neurčito, protože se mohlo díky pružnému kurzu zlotého lépe vyrovnat s dopady globální krize. Uvedl to v polském listu Gazeta Wyborcza šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, který je na návštěvě Varšavy.

Článek

"Rozhodnutí polské vlády odložit přijetí eura se nyní ukazuje jako správné," řekl výkonný ředitel fondu. Dodal však, že Varšava by měla přijetí eura i tak vyhlásit oficiálně za svůj cíl.

Polská vláda pravého středu zrušila nereálné plány na přijetí eura v roce 2012. Počátkem února naznačila, že by země mohla zavést euro v roce 2015, toto datum však označila za "nejpravděpodobnější, ale nikoli stanovené".

Polsko se jako jediná země Evropské unie za globální hospodářské recese vyhnulo ekonomickému poklesu. Přispěl k tomu loňský propad kurzu zlotého až o 30 procent, v poslední době však zlotý získal deset procent zpět.

Naproti tomu Slovensko, které na počátku loňského roku kvůli zavedení eura ztratilo možnost kurzové adaptace, utrpělo loni propad hrubého domácího produktu o 4,7 procenta. Byl to hlubší pokles než u české ekonomiky, která loni ztratila 4,1 procenta. Podle českého ministra financí Eduarda Janoty je nejbližším možným termínem přijetí eura v Česku rok 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám