Hlavní obsah

Sázka na oslabení eura spustila v USA vyšetřování finančních fondů

Americké ministerstvo spravedlnosti podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) vyšetřuje hedgeový fond známého finančníka George Sorose a další fondy kvůli jejich sázce na oslabení eura. Podezírá je, že se dohodly na společném postupu, aby snížily hodnotu společné evropské měny, již v poslední době rozkolísalo vysoké zadlužení Řecka.

Foto: Profimedia.cz

Jedno euro

Článek

Obvinění z tajných dohod bývají vzácná, protože se obtížně prokazují.  Ministerstvo spravedlnosti požádalo hedgeové fondy SAC Capital Investors, Greenlight Capital, Soros Fund Management a Paulson & Co., aby uchovaly obchodní záznamy a e-mailovou komunikaci související s eurem. Dopis se žádostí jim odeslalo 26. února. The Wall Street Journal ten den zveřejnil informace, že hedgeové fondy vsadily miliardy dolarů na oslavení eura. Jejich postup připomínal sázky proti bance Lehman Brothers a dalším problémovým firmám na vrcholu finanční krize.

Sázky proti euru údajně vznikly na několika setkáních zástupců investičních fondů. Jedním z nich prý byla takzvaná "ideová večeře", které se zúčastnili představitelé Sorosovy firmy, Greenlightu a SAC. Jeden obchodník zde údajně uvedl, že očekává oslabení eura až na paritu s americkým dolarem ze současných 1,36 USD.

Společná evropská měna od začátku prosince oslabila o deset procent. V poslední době ale někteří obchodníci snížili objem peněz vsazený na jeho další oslabování. Jedním z důvodů může být i vyšetřování amerických úřadů, uvedl The Wall Street Journal.

Podle něj je krok ministerstva spravedlnosti dokladem přísného dohledu, který si finančnictví vysloužilo po nedávných zprávách o tom, jak některé firmy pomáhaly Řecku maskovat jeho vysoký dluh a porušování pravidel eurozóny před jejími dalšími členy. Zároveň ale údajně nakupovaly cenné papíry, de facto pojistky úvěrového selhání, na nichž by v případě řeckého státního bankrotu vydělaly. Případem, ve kterém podle médií figuruje zejména banka Goldman Sachs, se zabývá i americká centrální banka Fed.

Soros v minulosti opakovaně zpochybňoval budoucnost eura. Již loni uvedl, že společná evropská měna by nemusela přežít finanční krizi. Finančník maďarského původu získal mezinárodní proslulost na začátku 90. let, kdy díky sázce na pokles britské libry vydělal přes jednu miliardu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám