Hlavní obsah

Řecko kvůli dluhům žije jako za války, tvrdí premiér

Novinky, Tomáš Holý
Atény
Aktualizováno

Situace v dluzích zmítaném Řecku je složitá. V zemi se mluví o noční můře bankrotu a tamní premiér dokonce přirovnal situaci k válečnému období. Podle BBC se v Řecku opět rozhodovalo o zvyšování daní a osekávání vládních výdajů.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Řecký premiér George Papandreou

Článek

Ministři se například dohodli na zvýšení daní z pohonných hmot. Dramatické zvyšování daní se v Řecku řeší již několik dní. To se však nelíbí většině lidí, kteří již minulý týden stávkovali. Další generální stávku plánují odbory na 16. března.

Země je v těžké situaci, dluhy veřejných financí dosáhly 300 miliard eur, tedy více než 7,7 biliónů korun. Deficit hrubého domácího produktu se tak loni vyšplhal na 12,7 procenta, jde tak o více než čtyřnásobné překročení limitů nastavených Evropskou unií. Tamní vláda proto přislíbila, že zvýšením daní a škrty v rozpočtu sníží deficit již během letošního roku na 8,7 procenta.

„Nacházíme se ve válečné situaci, čelíme negativnímu scénáři, který sužuje naši zemi,“ komentoval řecký premiér George Papandreou s tím, že je nutné se vyhnout „noční můře bankrotu“.

Ve středu se podařilo prosadit zvýšení daní z prodeje o dva procentní body na 21 procent, daně z pohonných hmot vzrostly již podruhé za měsíc, navíc bylo schváleno, že luxusní zboží bude podléhat speciálnímu zdanění.

Vyššímu zpoplatnění budou také podléhat tabákové výrobky a alkohol, daně na toto zboží vzrostly na 20 procent.

Řecko má kde šetřit

Přestože se země snaží z problémů vybruslit jen pomalu, pravdou je, že má na čem šetřit. Jednou z možností je například zvýšení věku odchodu do důchodu, a to z 61 na 63 let.

Evropská unie také již doporučovala například zrušení 14 platů státních úředníků. Zaměstnanci v řeckém státním sektoru požívají výhod, které se mohou zdát ostatním Evropanům až absurdní, například příplatek za dodržování pracovní doby.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

V médiích se také již objevily zprávy, že stát je velice štědrý například k vojákům. Těm bylo například propláceno osm letenek ročně. Tamní ministerstvo tak loni utratilo na dvacet miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám