Hlavní obsah

Strach lidí likviduje v Česku solární studia

Novinky, Tomáš Holý

Zprávy o závadnosti a nebezpečnosti opalování v solárních studiích si vybírají svoji daň. Češi začali být obezřetnější a do solárií chodí výrazně méně. Pro některé provozovatele solárií je současná situace likvidační. Vyplývá to z informací majitelů solárií, které Novinky oslovily.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Museli jsme zavřít, momentálně jsme v likvidaci,“ řekla Novinkám Magda Malá z již bývalé společnosti Cool Sun v Brně. Podle ní zprávy o zdravotní závadnosti solárií a hrozbě vzniku rakoviny omezily počty zákazníků natolik, že mnoho provozovatelů muselo skončit.

„Měli jsme i velkoobchod. Dříve se nám ozvali denně zhruba tři lidi a prodali jsme solární kosmetiku za pět tisíc. Za poslední tři měsíce jsme neprodali nic,“ dodala Malá s tím, že podle ní bude mít podobné problémy nejspíš více majitelů opalovacích studií.

„Obden někdo volá, že chce solárium prodat. Zejména na malých vesnicích byla pro ně mediální kampaň likvidační,“ uzavřela podnikatelka.

Na problémy se solárii poprvé upozornila Česká obchodní inspekce loni v létě. Tehdy kontrole nevyhovělo šest z osmi solárií. Testováním se podařilo zjistit, že trubice používané v závadných soláriích vykazují nežádoucí hodnoty vyzařování. Alarmující byla i poslední kontrola, o které ČOI informovala v úterý. Z jedenácti solárií nevyhovělo rovných deset. [celá zpráva]

Odborníci rovněž upozorňují, že účinky solárií mohou být karcinogenní. Podle dermatologů se nedoporučuje více jak dvacet návštěv v soláriu za rok.

Lidé se chodí opalovat až o polovinu méně

V oslovených studiích v Plzni, Havířově či Brně zaměstnanci přiznávají, že zákazníků houfně ubylo. „Od loňského léta je zákazníků až o polovinu méně. Postupem času se někteří vrací. Včera zase nějaké zprávy byly, takže čekáme, že to zase bude horší,“ řekl Novinkám jeden ze zaměstnanců plzeňského solárního studia.

Jeho slova potvrzují v Solárním studiu Renata v Havířově, kde také loni v létě ubylo zákazníků o polovinu. "Někteří přestali chodit úplně, někteří se postupně vrátili. Teď je to jen o třetinu méně,“ popsala zaměstnankyně. Podle ní se někteří vrací, protože je plesová sezóna a lidé už mají dost zimy.

Reklama

Související články

ČOI: Pozor na solária, šest z osmi nevyhovuje

Šest z osmi kontrolovaných provozoven solárií v Česku má nevyhovující zařízení, uvedla v pátek Česká obchodní inspekce (ČOI). Při šetření vyšlo najevo, že...

Výběr článků

Načítám