Hlavní obsah

Bernanke: Proti spekulativním bublinám je nejlepší regulace

Proti spekulativním bublinám, které mohou zpomalit ekonomiku a v horším případě způsobit její recesi, je nejlepší zvýšit regulaci. Řekl to v neděli šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Nevyloučil však, že proti nebezpečným bublinám se dá bojovat i zvyšováním úrokových sazeb.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke

Článek

Zmíněný komentář šéfa Fedu je k této problematice zatím nejkonkrétnější od začátku krize na realitním trhu ve Spojených státech. Problémy, které se v roce 2007 v USA objevily v rizikové části realitního trhu, se rychle rozšířily na další trhy a brzy stáhly do hluboké krize celou globální ekonomiku.

Kritici politiky Fedu už dlouho tvrdí, že za krizi na realitním trhu v USA je zodpovědný právě Fed. Po poslední recesi, která skončila v roce 2001, podle nich Fed udržoval úrokové sazby příliš dlouho moc nízko, takže svým způsobem lidi nabádal, aby bez rozmyslu nakupovali nemovitosti. Bernanke ale tehdejší kroky Fedu obhajuje.

V materiálech určených k přednášce na výročním shromáždění Americké ekonomické asociace (AEA) v Atlantě Bernanke uvádí, že mimořádně nízké úrokové sazby byly nutné, pokud se měla ekonomika dostat z problémů a začít znovu vytvářet pracovní místa. Spojené státy se tehdy vzpamatovávaly nejen z recese, ale i z teroristických útoků a z účetních skandálů, které otřásly Wall Streetem.

Úroky za krizi nemohou, soudí šéf Fedu

Bernanke řekl, že přímá souvislost mezi velmi nízkými sazbami a rychlým růstem cen nemovitostí, který se objevil zhruba ve stejné době, má chabé základy. Nezdá se prý, že by úrokové sazby v té doby byly nevhodně nastaveny.

Hospodářské problémy, které způsobil pád cen nemovitostí, nicméně podle šéfa Fedu ukazují, jak je důležité nedopustit, aby se podobná situace opakovala. Pád realitního trhu vedl až k nejhlubší a nejdelší recesi od 30. let minulého století. Nad hranici deseti procent se vyšplhala míra nezaměstnanosti, která se dostala nejvýše za posledních 26 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám