Hlavní obsah

Mýtné vydělalo loni o stamilióny méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobiloví dopravci zaplatili v roce 2009 na elektronickém mýtném o 601 miliónů korun méně než předloni, celkem 5,54 miliardy korun. Sdělil to mluvčí mýtného systému MYTO CZ David Šimoník. V prvním roce fungování sytému přepravci uhradili 5,56 miliardy korun. Za tři roky elektronického vybírání mýtného zaplatili 17,25 miliardy korun.

Článek

Po všechny loňské měsíce kromě prosince mýtné vynášelo meziročně méně peněz. Ke konci roku se ale pokles zpomalil, v prosinci už vykázal růst o téměř pět procent. Celkový pokles mýtného se připisuje ekonomické krizi a nižšímu objemu kamiónové přepravy, příliš optimistické nejsou ani výhledy na letošek.

Mýtné dosud platily pouze kamióny těžší 12 tun, celkem jich je zaregistrováno zhruba 420 000. Ode dneška se k nim připojily také malé nákladní vozy od 3,5 tuny hmotnosti. Během roku by jich mohlo být v systému až 100 000, zatím se jich k placení přihlásila desetina.

Vybraná částka není čistým příjmem fondu dopravy. Stát splácí dodávku mýtného systému společnosti Kapsch, která investici zaplatila ze svých peněz. Loni a předloni byly splátky největší, státu tak zůstane zhruba 60 procent vybrané sumy. Poslední splátku zaplatí stát v letošním roce, poté bude každý rok platit Kapschi pouze za služby spojené s provozem systému.

Celkové náklady na výstavbu mýtných bran a technologického zázemí byly 5,2 miliardy Kč, za služby spojené s provozem systému platí stát zhruba miliardu ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám