Hlavní obsah

Německá i rakouská policie varují před rachejtlemi z ČR a Polska

Bezpečnostní orgány Rakouska a německého Bavorska vydaly podobně jako v minulých letech před silvestrovskými oslavami důrazné varování před dovozem zábavní pyrotechniky z Česka nebo Polska. Dovážené rachejtle nejsou prý často kvalitní a především neobsahují návody k použití v němčině. To údajně nezřídka vede k vážným zraněním s trvalými následky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

V příhraničních oblastech s Českem a Polskem proto byly zavedeny přísné kontroly dovozu pyrotechniky. Napsaly to agentury DPA a APA.

Bavorští policisté podle zemského kriminálního úřadu v Norimberku odhalili letos v autech turistů přes 2,5 tuny pyrotechniky. Před koncem roku se dovoz zvyšuje, nedávno bylo zadrženo auto s tunou rachejtlí, ohnivých gejzírů a práskacích kuliček.

Také saská televize MDR poukázala na varování německých úřadů před nákupem pyrotechniky na příhraničních tržnicích v Česku a Polsku. Pokud prý výrobky nemají schvalovací značku německého Spolkového úřadu pro materiálovou bezpečnost (BAM), mohou prý mít příliš vysokou výbušnou sílu a poranit toho, kdo je odpaluje, nebo i okolo stojící osoby. Tato pyrotechnika většinou neunijní výroby se prý nejvíce nabízí na trzích v zemích sousedících s Německem.

Rakouská policie informovala, že na české hranici přistihla minulou neděli poblíž české hranice hned tři dovozce ilegálních pyrotechnických výrobků. "To je velmi znepokojivý počet," řekl ředitel zemské bezpečnosti Alois Lissl.

Poukázal na to, že nehledě na každoroční varování vzrůstá kolem Silvestra počet požárů a vážných zranění. Jen ve spolkové zemi Horních Rakousech, která sousedí s jižními Čechami, utrpí v tomto období vážná zranění od pyrotechniky v průměru 150 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám