Hlavní obsah

Medveděv čeká příští rok hospodářský růst Ruska až o pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos ekonomika Ruska klesne o 8,7 procenta, příští rok by ruský hrubý domácí produkt mohl vzrůst o 2,5 procenta až pět procent. Tyto odhady uvedl ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve čtvrtečním televizním vystoupení.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Dmitrij Medvěděv hovoří o stavu Ruska.

Článek

Při hodnocení uplynulého roku Medvěděv ocenil, že se v Rusku podařilo zachovat sociální smír, finanční stabilitu a díky státní podpoře udržet všechny významné podniky, z nichž žádný nezbankrotoval. Nepovedlo se však změnit hospodářský systém, který se nadále opírá hlavně o export surovin, zvýšit konkurenceschopnost ruských podniků, ani plně zvládnout nezaměstnanost.

"Za suroviny dostáváme velké peníze, ale tak nelze ekonomiku rozvíjet. Problém nelze vyřešit za rok, ale je to brzda," řekl Medvěděv, vystupující jako stoupenec modernizace země a kritik její zaostalosti.

Rusko nyní prožívá nejhorší hospodářské potíže za posledních deset let, provázených prudkým růstem. Ale nynější krize se ovšem nedotkla Rusů tak citelně jako finanční krach v roce 1998. Navzdory známkám obratu k lepšímu Medvěděv varoval, že země se z krize nedostane rychle.

Reklama

Výběr článků

Načítám