Hlavní obsah

Pozor na bílé zlato, varuje ČOI

Právo, hyp, svj
Praha

Na možné napodobeniny oblíbeného bílého zlata upozornila kontrolní akce České obchodní inspekce (ČOI) a Puncovního úřadu. Bílé zlato se vyrábí jako slitina ryzího zlata a niklu, manganu nebo paladia. Některé šperky odhalené při kontrole ale byly vyrobeny ze žlutého zlata a potaženy tenkou vrstvou rhodia. Bílé zlato tedy pouze imitovaly.

Foto: David Gray, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Ve špercích nebylo méně zlata. Z hlediska ryzosti je tedy vše v pořádku a zákazník nebyl poškozen finančně. Problém ale nastane při používání šperku. Vrstvička rhodia se při častém užívání může setřít a na šperku se objeví barevné skvrny. Jde o neodstranitelnou vadu, zákazník dostal jiné zboží, než požadoval," vysvětlil předseda Puncovního úřadu Martin Novotný.

ČOI a Puncovní úřad provedly v ČR 19 kontrol. Odebrali 291 šperků, z nichž 35 nebylo zhotoveno z bílého zlata. S osmi provozovnami ČOI zahájila správní řízení.

"Pokud lidé nakupují šperk z bílého zlata, mělo by na paragonu být výslovně uvedeno, že o bílé zlato skutečně jde, a to kvůli případné reklamaci,“ dodala ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

Reklama

Výběr článků

Načítám