Hlavní obsah

Tesco ustoupilo odborářům, na Štědrý den zavře o hodinu dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost Tesco Stores ČR potvrdila, že přistoupila na požadavek odborářů a na Štědrý den zkrátí otevírací dobu některých svých ochodů. Zatímco loni byla část hypermarketů Tesco na Štědrý den otevřena až do 15:00, tak letos budou obchody Tesco fungovat maximálně do 14:00. Ostatní obchodní řetězce měnit vánoční otevírací dobu nehodlají. Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Na Štědrý den budou mít naše obchody otevřeno do 14:00. Při stanovení otevírací doby musíme vzít v úvahu vždy dvě skutečnosti. Na jedné straně zákazníky, kterým musíme zajistit pohodlný nákup, a na straně druhé zaměstnance, aby mohli strávit příjemné Vánoce v kruhu své rodiny," uvedl personální ředitel Tesco Stores ČR Karel Foltýn.

Zkrácení otevírací doby na Štědrý den se týká hypermarketů a obchodních domů Tesco, které měly loni otevřeno do 15:00 a letos se zavřou o hodinu dřív. "Supermarkety budou stejně jako loni otevřeny do 12:00," upřesnila mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Zkrácení otevírací doby požadovali odboráři obchodního řetězce Tesco. Část z nich na podzim obnovila stávkovou pohotovost, protože se jim nelíbí, že v prodejnách má být v předvánočním období málo pracovníků. Tesco před Vánocemi podle Karasové odmění nejlepší zaměstnance obchodů finančními poukázkami a pracovníci budou moci využít speciální slevy na zboží.

Odborový svaz pracovníků obchodu OSPO nedávno vyzval všechny obchodní řetězce, aby se letos nepředháněly, který z nich bude mít o Vánocích déle otevřeno a například na Štědrý den zavíraly nejpozději ve 14:00. Loni na Štědrý den měly například některé hypermarkety Albert otevřeno až do 16:00. Odboráři míní, že velké obchody by měly zůstat zavřené i 25. prosince a jejich provoz by mohl být obnoven nejdříve 26. prosince. Zaměstnanci obchodních řetězců by tak měli mít více času na oslavu vánočních svátků.

Lidé nakupují i o svátcích

Otevírací dobu o Vánocích navzdory výzvě odborářů nezmění například hypermarkety Globus, které stejně jako loni budou mít na Štědrý den otevřeno do 14:00 až 15:00. Zavřeny zůstanou pouze 25. prosince a následující den se opět otevřou. "Lidé chtějí nakupovat i v tyto dny," řekl jednatel společnosti Globus ČR Petr Vyhnálek.

Stejná jako loni zůstane také otevírací doba supermarketů a hypermarketů Albert. Supermarkety Albert budou na Štědrý den zavřeny nejpozději ve 14:00 a budou mimo provoz 25. i 26. prosince. Některé hypermarkety Albert budou na Štědrý den otevřeny až do 16:00 a znovu otevřeny mají být 26. prosince.

Nezměněna bude i otevírací doba hypermarketů Interspar a supermarketů Spar. Jejich mediální zástupce Jan Vávra uvedl, že prodejny Interspar a Spar budou na Štědrý den zavírat v 15:00 a zprovozněny budou opět 26. prosince, kdy jejich otevírací doba skončí v 18:00.

Provozní doba obchodů není v Česku nijak omezena. Zákonodárci z řad ČSSD a KSČM se sice v roce 2005 pokoušeli zakázat noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, pro svůj návrh ale nezískali dostatečnou podporu. Provozovatelé obchodních řetězců tehdy namítali, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci obchody přišly o zákazníky a musely by propustit část zaměstnanců.

Anketa

Myslíte si, že je správné, aby se v obchodech prodávalo i o svátcích?
Ano, a klidně celý den
18 %
Ano, ale kratší dobu
14,1 %
Ne, mám už všechno nakoupeno
0,7 %
Ne, zaměstnanci mají právo na odpočinek
67,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12162 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám