Hlavní obsah

Masivní výpadek proudu ochromil Prahu

Novinky, Tomáš Holý
Praha
Aktualizováno

Ve středu dopoledne zasáhl Prahu masivní výpadek proudu. Bez elektřiny se ocitly celé čtvrti, jako například Jižní město, Pankrác nebo Vinohrady. Kromě domácností či podniků se kvůli výpadku proudu zastavily na chvíli i některé tramvaje a metro.

Foto: Kateřina Severová, Právo

V centru města na chvíli nefungovaly semafory, ani nejezdily tramvaje.

Článek

"Zaznamenali jsme výpadek v 9:28 na velké 400megawattové rozvodně na jihu Prahy, která patří ČEPSu," řekl Novinkám mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Podle něj se tak bez proudu ocitly zejména jižní části města, tedy například Měcholupy, Lhotka, Pankrác či Jižní město. Bez proudu se však ocitlo i centrum města, například Vinohrady.

Holubec však uvedl, že v centru mělo jít o "bliknutí". Ihned poté prý byly nahozeny náhradní generátory a během několika dalších minut by mělo být připojení k síti opět obnovováno. Ale i tak měla problémy například pošta. Elektřina na Vinohradech sice fungovala, ale kvůli výpadku spadly poště počítačové sítě, proto některé pobočky nefungovaly.

Podle mluvčí České energetické přenosové soustavy (ČEPS) Jany Jabůrkové trval výpadek jen šest minut. Jednotliví zákazníci však výpadek pocítí déle, protože napojení k elektřině se obnovuje postupně. Podle Jabůrkové rozvodnu vypojily automatické systémy ochran. Konkrétní příčinu  společnost teprve zjišťuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám