Hlavní obsah

Parkoviště u letiště bojují o zákazníky

Právo, Vít Hnízdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parkování na letišti, parkování na hlídaném parkovišti těsně u letiště nebo parkování u zahrádkářů přímo na jejich pozemku. To jsou tři možnosti, které může člověk využít, když neví, kam dát svoje auto před odletem do zahraničí. Velký boj o zákazníka má jeden hlavní faktor, a tím je cena. Nejdražší sazba na den je stále přímo na letištním parkingu.

Foto: archív, Právo

Parkoviště Go parking je nejmodernější letištní parkoviště v ČR s vlastním parkovacím systémem. Vejde se sem na 600 automobilů.

Článek

I přes srpnové zlevnění je letiště často terčem kritiky za vysoké ceny parkovného. „Naše ceny jsou v závislosti na komfortu a bezpečí. Zlevnění cen parkovného je součástí naší celkové orientace na zvyšování kvality služeb pro cestující.

Od 1. srpna 2009 využívají cestující parkování v krytých parkovištích Letiště Praha za nižší ceny. Slevy, díky kterým nyní mohou naši klienti ušetřit až 2040 korun, se týkají především dlouhodobého parkování. Navíc do budoucna připravujeme pro zákazníky řadu pozitivních změn,“ řekla Právu Marika Janoušková, PR koordinátorka společnosti Letiště Praha. Ještě před dvěma roky se parkovalo pouze v areálu letiště. Na vysoké ceny parkovného rychle zareagovala konkurence.

Soukromé parkování za stovku na den

Nyní mohou lidé využít i parkování v Přední Kopanině, kde si svoje vozidla nechají u místních obyvatel na zahradě a ti je pak zdarma odvážejí přímo k terminálům. „Mám stálou cenu 100 korun na den. Ale musíte si místo nejdříve zarezervovat přes telefon,“ řekl Právu Karel Pavlík, jeden z živnostníků z Přední Kopaniny. Kdo nechce parkovat někomu na zahradě, může využít služeb prvního hlídaného parkoviště Go parkingu – nejmodernějšího z profesionálních parkovišť na ruzyňském letišti. Nachází se v jeho těsném sousedství a cesta k terminálu trvá klimatizovaným minibusem 3 až 5 minut.

„Na jaře 2007 jsme spustili oficiální provoz parkingu. Inspiraci jsem čerpal na londýnském letišti Heathrow, kde desítky tisíc zákazníků vozí k terminálům právě minibusy,“ řekl Petr Váverka, předseda představenstva společnosti Go parking. „V létě jsme spustili již třetí etapu našeho konceptu parkování. Navýšili jsme kapacitu parkoviště o dalších 150 aut. Rozšířená plocha tak pojme téměř 600 vozidel,“ dodal s tím, že zbytek volného místa naproti parkovišti by chtěl ještě dále využít.

„Máme projekt a chtěli bychom tam stavět servisní centrum tak, abychom byli schopní mýt auta našim klientům,“ nastínil Váverka plány do budoucna. Lidé si zde podle Váverky nechávají vozidla hlavně kvůli bezpečí, komfortu a ceně. „Nabízíme lidem výhody. Pokud si u nás zarezervují místo přes internet, platí méně,“ dodal. Go parking je jeden ze tří provozovatelů parkovišť u letiště, který má zkolaudovány prostory za účelem parkování, vyhovuje předpisům a také má jako jediný vlastní dopravu k terminálům.

Reklama

Výběr článků

Načítám