Hlavní obsah

Africe hrozí další hlad, životně důležité banánovníky napadají nemoci

Novinky, toh

Zásoby potravin v severní Africe jsou ohroženy. Tamní úrodu totiž sužují nemoci. Asi nejhůře je na tom úroda banánů, která je přitom základní potravinou v mnoha afrických zemích.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nemoci napadají sklizně potravin od Angoly až po Ugandu. Experti zároveň upozorňují tamní farmáře, že by měli začít používat pesticidy, nebo by měli pěstovat odolnější druhy banánovníků.

Vědci se o problémech ohledně nemocí, které napadají nejrůznější plodiny na černém kontinentu, radili na setkání v Tanzanii. Největším šiřitelem nákaz a nemocí je hmyz. Odborníci se shodli mimo jiné na tom, že zapotřebí jsou důsledné kontroly potravin.

"Kompletně ošetřit pesticidy banánové plantáže, nebo je nechat vypálit,“ zaznělo na konferenci, jak by se mělo nadále postupovat.

Banánovníky jsou ve většině případů napadeny bakteriálními či virovými onemocněními. Trsy banánů se následně stávají nepoživatelnými.

Ve světě se v současnosti pěstují odrůdy banánovníku, které vznikly křížením druhů Musa acuminata a Musa balbisiana. Vzniklé hybridy jsou neplodné, nemají semena. Nevýhodou, která z toho plyne,  je, že se nemnoží pohlavně, nýbrž vegetativně, což zvyšuje jejich náchylnost k chorobám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám