Hlavní obsah

Americká firma vyrábí elektřinu z cibule

Los Angeles

Největší zpracovatel cibule kalifornská společnost Gills Onions vyvinula systém, díky němuž lze získávat elektřinu při použití zbytkových částí této zeleniny. Do provozu bude v USA uveden v pátek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Firma sídlící v kalifornském městě Oxnard předpokládá, že díky elektřině z cibulí zaplatí ročně za energie o 750 000 dolarů méně. Zároveň by měla produkovat výrazně méně emisí.

Společnost na nový zdroj přišla náhodou. Původně totiž řešila, jak naložit s odpadem, který vzniká při zpracování cibulí. "Když loupeme cibuli, 35 až 40 procent jí přijde nazmar, než získáme použitelnou surovinu," řekl spoluzakladatel společnosti Steven Gill.

Firma odpad nejdříve kompostovala, ale nebylo to ideální řešení. Nakonec jej začala drtit. Při takovém zpracování vzniká šťáva, která je velmi bohatá na cukry, což podle Gilla "milují" bakterie, které následně ze šťávy vytváří metan.

Pomocí plynu firma následně dokáže vyrobit dostatek energie na nabití dvou palivových článků o výkonu 300 kilowattů, které vytváří dostatek energie pro napájení 460 domácností. Firma tak díky svému generátoru získává 35 až 40 procent energie, již ročně spotřebuje.

Společnost Gills Onions do projektu investovala 9,5 miliónu dolarů, dalších 2,7 miliónu dostane jako státní dotaci. Vedle účtu za elektřinu firmě klesnou i náklady za dopravu, a to 400 000 dolarů ročně. Investice by se jí měla vrátit zhruba za šest let. Do roku 2011 by navíc chtěla být ve výrobě elektřiny úplně soběstačná.

Reklama

Výběr článků

Načítám