Hlavní obsah

Čína drtí dolar, volá po jeho sesazení jako světové měny

Novinky, toh

Čínská centrální banka opět volá po sesazení amerického dolaru z postu hlavní rezervní měny světa. Ve zprávě Čínské lidové banky stojí, že toto místo by měla obsadit jiná hlavní měna. V pátek o tom informovala BBC. Dolar kvůli tomu krátce poté oslabil vůči euru.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Článek

Šéf čínské centrální banky Čou Siao-Čchuan se důrazně zasazuje o to, aby byl americký dolar během krize nahrazen jinou měnou. Banka ve zprávě navrhuje, aby v krizi měly země, jejichž měny jsou schopné podpořit světový finanční systém, možnost větší regulace trhu.

„Mezinárodnímu měnovému systému dominuje jedna ‚svrchovaná‘ měna, která zintenzivňuje rizika a rozšiřování krize,“ citovala BBC ze zprávy čínské centrální banky.

Po této zprávě americká měna oslabila vůči euru. Během pátku činí ztráta proti jednotné evropské měně jedno procento. Kurz dolaru se tak pohybuje kolem 1,4088 USD/EUR, oslabuje i vůči britské libře, a to na 1,6848 USD/GBP.

Siao-Čchuan již na začátku letošního roku uvedl, že americký dolar by mohl být eventuálně nahrazen takzvanými zvláštními právy čerpání (RSD). Jedná se o jednotnou měnovou a účetní jednotku, kterou v roce 1969 vytvořil Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Výběr článků

Načítám