Hlavní obsah

Firma nabízí umístění reklamy na bankovkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Firma Vedici nabízí na internetu, že na české státní bankovky umístí soukromým společnostem reklamu. Má se prý jednat o unikátní český vynález, který si firma nechala dokonce i patentovat. Česká národní banka (ČNB) však později uvedla, že vydání povolení k potisku reklamou nikomu nevydala.

Článek

Služba by měla vypadat tak, že na běžné bankovky, které jsou v oběhu, by společnost umístila do levého spodního rohu reklamu. Ta by měla formu speciální nálepky například s logem společnosti, nebo by na ně byla reklama nastříkaná speciální barvou, která po čase zmizí.

Firma ujišťuje, že má povolení ČNB, banka však něco takového odmítla. Upozornila, že nedisponuje jakýmkoliv oprávněním nebo možností vydat povolení k umístění reklamy nebo jinému pozměnění zákonného platidla.

"ČNB si nejprve musí tento případ prostudovat a pak se rozhodne, jak bude postupovat dál," uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš.

Centrální banka ale nakonec jakékoliv využití bankovek k reklamním účelům vylučuje.

Bankovky se nesmí poškodit

Karel Svoboda, zástupce firmy, která chce tuto reklamu nabízet, ale argumentuje vyjádřením ČNB, které si předem vyžádal.

V dokumentu se uvádí: "... v případě polepení českých bankovek snímatelnou samolepkou nedochází k porušení žádného ustanovení trestního zákona ani jiného právního předpisu". Tato slova přitom nenapsal firmou najatý právník, ale sama ČNB. Konkrétně její odbor peněžního oběhu.

Znamená to, že firma nyní může směle nabízet a prodávat takový druh reklamy? "To neříkám, pokud to ta firma udělá a my seznáme, že by došlo k poškození těch bankovek, tak budou ty bankovky poškozeny a nebudou moci platit," uvedl mluvčí Petruš.

Reklama

Výběr článků

Načítám