Hlavní obsah

Čína využívá krize a skupuje v Evropě podniky

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číňané kupují v Evropě churavějící podniky a rychle posilují svoji pozici na evropském trhu. Vláda v Pekingu se totiž rozhodla využít prohlubující se krize a souvisejícího poklesu hodnoty řady západních společností a prostřednictvím čínských firem nyní investuje na starém kontinentě miliardy dolarů.

Článek

Vyplývá to z vyjádření čínského ministerstva obchodu na jeho internetových stránkách.

Do Česka se prý ale čínští obchodníci zatím nechystají, jak ve středu sdělil Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

O víkendu přiletěla do Evropy již druhá obchodní mise z Číny v rozmezí dvou týdnů. V delegaci, kterou vede právě čínské ministerstvo obchodu, jsou zástupci dvaceti největších čínských firem. „Zaměří se na možnosti fúzí a akvizic,“ uvádí se v prohlášení čínského ministerstva.

Podle něj jde o součást snah čínské vlády pomoci světu vyrovnat se s globální hospodářskou krizí. Čína vlastní největší devizové rezervy na světě. Na sklonku loňského roku dosahovaly téměř dvou biliónů dolarů.

Kontrakty za miliardy dolarů

První čínská obchodní mise do Evropy, která se uskutečnila na konci letošního února a měla na dvě stě členů, skončila uzavřením smluv v celkové výši 13 miliard dolarů (asi 280 miliard Kč).

Jen ve Španělsku Číňané podepsali během několika dnů asi dvacet kontraktů, které zahrnovaly zakázky na celou škálu produktů – od výbavy letadel a autodílů až po mořské produkty a víno.

Čínští obchodníci na konci února zamířili do Německa, Švýcarska, Velké Británie a právě Španělska. Také probíhající mise má v plánu navštívit jen tyto země.

Investiční příležitosti chtějí Číňané nyní hledat zejména v automobilovém průmyslu, strojírenství, elektronice nebo textilním, potravinářském a dalším zpracovatelském průmyslu. Velký zájem však mají rovněž o vyspělé technologie a zařízení chemiček, farmaceutických firem a v oblastech úspor energií a ochrany životního prostředí.  

V početné výpravě jsou vedle vládních úředníků a zástupců hned několika obchodních asociací také šéfové obřích firem, jako například China National Coal Group, která je druhou největší čínskou těžební společností vlastněnou státem, dále manažeři high-tech firem, zpracovatelé mořských produktů, ale i představitele automobilek a významných finančních institucí.

„(Tato mise) ukazuje dobrou vůli a odhodlání Číny postavit se společně s ostatními národy světa výzvám, které připravila finanční krize, a to zejména otevíráním trhů a prohlubováním spolupráce v oblasti investic, z které mohou profitovat všichni,“ píše se dále v prohlášení čínského ministerstva obchodu.

Obchodní mise navazují na návštěvu čínského premiéra Wen Ťia-paa v několika evropských státech, která se uskutečnila na přelomu letošního ledna a února. Wen před návratem do vlasti prohlásil, že Čína vyšle do Evropy delegaci, která zde učiní „významné objednávky“. Wen přitom už sám podepsal při cestě po Evropě 38 kontraktů celkem za 15 miliard jüanů (asi 46 miliard korun).

České ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zatím nemá žádné informace o tom, zda Číňané chtějí utrácet peníze také v dalších evropských zemích včetně České republiky.

„Mise, které označuje čínská strana jako nákupní, ČLR v nedávné době uspořádala do uvedených čtyř evropských států.

Takové mise jsou Čínou organizovány především do zemí, které mají s ČLR výrazný obchodní deficit. ČR obdobné mise v minulosti již navštívily.

Zatím Čína novou misi do České republiky neoznámila, naše ministerstvo však letos jednalo s čínskou velvyslankyní v Praze mimo jiné o návrhu, aby se v nejkratším možném termínu obdobná nákupní mise do ČR uskutečnila,“ řekl Právu Bartovský.  

Dodal, že v současné době nemá ministerstvo ani informace o tom, že by Číňané měli zájem například o krachující české sklárny či porcelánky.

Summit EU–Čína bude 20. května

Otázky ekonomické spolupráce by měly být jedním z předpokládaných témat na nadcházejícím vrcholném summitu EU–Čína v Praze. Ten se má podle informací Práva uskutečnit 20. května. „Datum pro konání summitu EU–Čína ještě nebylo oficiálně potvrzeno, nicméně dosavadní zprávy ukazují na druhou polovinu května,“ nechtěl se k termínu blíže vyjádřit Bartovský.

Před vlastním summitem by se podle něj ale mělo uskutečnit ještě jedno důležité jednání mezi EU a Čínou na vysoké úrovni zaměřené na ekonomické otázky. Čínskou stranu bude na něm zastupovat místopředseda vlády a Unii Evropská komise včele s jejím předsedou José Barrosem.

„Toto jednání je plánováno na duben a má se týkat výlučně ekonomické problematiky. To však neznamená, že by se ekonomická problematika neobjevila na summitu EU–Čína, protože tam měla vždy svoje místo,“ doplnil Bartovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám