Hlavní obsah

Island je krůček od bankrotu, zestátnil všechny velké banky

Novinky, CNN, BBC, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

REIKJAVÍK

Krize na Islandu se nadále prohlubuje. Vláda zestátnila již tři největší banky v zemi. Ve čtvrtek navíc bylo uzavřeno obchodování na islandské burze. Tamní premiér Geir Haarde v rozhovoru s televizí CNN přiznal, že třísettisícová země stojí před bankrotem.

Foto: Bob Strong, Reuters

Islandský premiér Geir Haarde přiznal, že země je před bankrotem.

Článek

Vláda musela ve čtvrtek zestátnit největší banku - Kaupthing. Již před několika dny udělala stejný krok s druhým a třetím největším finančním domem, tedy s Landsbanki a Glitnir. Zároveň se zaručila za veškeré vklady v tamních bankách, jak uvedla BBC.

Islandský regulátor uvedl, že Kaupthing byla zestátněna kvůli tomu, aby byl zabezpečen bankovní systém. Následně bylo zastaveno obchodování na islandské burze. Ta bude uzavřena do pondělí.

Podle CNN jsou problémy Islandu zapříčiněny překotným rozvojem bankovního systému. V polovině devadesátých let totiž trh v zemi mohutně expandoval, což přineslo růst celého finančního sektoru. Ten v posledních letech dokonce devětkrát převýšil hrubý domácí produkt Islandu.

Přehled vybraných událostí současné finanční krize:

7. září

9. září

15. září

17. září

25. září

28. září

29. září

30. září

3. října

4. října

5. října

6. října.

7. října

8. října

Globální finanční krize pak ostrovu podtrhla nohy. Tři zmíněné banky totiž měly mnoho dceřiných společností v zahraničí. S klesající likviditou se tak dostaly do problémů. V posledních dnech se navíc výrazně propadl kurz islandské koruny. Například během úterního dopoledního obchodování ztratila měna více než 35 procent.

Centrální banka tvrdila, že kurz měny zafixuje. To se jí však nepovedlo a ve středu dopoledne islandská koruna opět oslabila o více než 20 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám