Hlavní obsah

Vývoj cen pohonných hmot: litr benzínu stál před 13 lety necelých 20 Kč

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litr benzínu za necelých dvacet korun zní v současnosti jako fikce. U čerpacích stanic lze nyní natankovat Natural 95 v průměru za více než 31 korun. Za tak výrazným nárůstem během 13 let stojí zejména ceny ropy, vyšší daně a vše ještě "zamotává" kurz koruny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V roce 1995 se podle údajů Českého statistického úřadu prodával litr Naturalu 95 za průměrných 19,28 Kč, nafta byla tehdy ještě o zhruba čtyři koruny levnější. Do roku 1997 pohonné hmoty zdražovaly výrazněji a následující dva roky cena stagnovala.

"Cena pohonných hmot v letech 1995 a 1996 kopírovala vývoj na trhu s ropou, kde černé zlato zdražilo ze 17 dolarů za barel na 26 dolarů za barel. Česká měna vůči dolaru stagnovala na úrovni kolem 27 korun. V roce 97 ovšem přišla asijská krize, což mělo negativní dopad na poptávku po ropě a následně se projevilo i na cenách, které se následně propadly zpět k 16 dolarům za barel,“ vysvětlil analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Benzín i nafta zažily výraznou akceleraci na přelomu milénia. Litr Naturalu 95 se tehdy přiblížil nevídaným 29 korunám. "Během roku 2000 došlo k výraznému růstu cen ropy, z 20 dolarů na 33, to je nárůst o 65 procent. Zároveň docházelo k oslabování české koruny. Její kurz klesl ze 36 korun za dolar na 41 korun,“ komentovala analytička společnosti Cyrrus Lucie Kundrátová.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

V následujících letech však pohonné hmoty opět o něco zlevnily. Od roku 2003 však cena téměř nepřetržitě rostla. Podle Kundrátové za zdražováním stála zejména ropa. Ta v letech 2003 až 2007 vyskočila ze 40 na 90 dolarů za barel.

Absolutní rekordy padly letos, když v červenci ropa atakovala hranici 147 dolarů za barel. Svět byl následně šokován vysokými cenami pohonných hmot.

"Litr benzínu od vrcholu v roce 2000 však podražil o pouhých 11 procent, nafta pak o 38 procent. Čeští motoristé a dopravci sice mohou považovat nárůst cen za nehorázný, nicméně procentuální tempo růstu není nijak dramatické. V USA se například cena za galon benzínu zvýšila od roku 2000 o 136 procent,“ upozornil Čermák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám