Hlavní obsah

Průměrný plat v ČR podruhé překročil 21 tisíc

PRAHA

Průměrná hrubá měsíční mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 7,4 procenta na 21 462 Kč, což bylo meziročně o 1480 korun více. Reálná mzda se v průměru zvýšila o 4,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Článek

Mzdy rostly rychleji v podnikatelské sféře. Lidé si v tomto sektoru vydělávali ve 2. čtvrtletí 2007 v průměru 21 687 korun, v nepodnikatelské sféře to bylo 20 673 korun. V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila meziročně o 1571 Kč, tedy o 7,8 procenta, reálná mzda, tedy hrubá po odečtení inflace, byla vyšší o 5,3 procenta.

V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 1153 Kč, což představuje navýšení o 5,9 procenta a růst reálné mzdy o 3,4 procenta.

ČSÚ upozorňuje, že zatímco mzdový vývoj v podnikatelské sféře je plynulejší a je ovlivněn především hospodářskými výsledky firem, vývoj v nepodnikatelské sféře probíhá spíše skokově, protože do značné míry závisí na legislativních krocích vlády a možnostech rozpočtu.

V druhém pololetí růst zpomalí, roste také inflace

Analytik Raiffeisenbank a bývalý ministr financí Pavel Mertlík upozornil, že v druhé polovině roku tradičně dojde ke zpomalení tempa růstu mezd. "Ve druhém pololetí roku očekáváme, podobně jako tomu bývá v jiných letech, nižší tempa růstu mezd," uvedl Mertlík.

Mertlík ovšem upozorňuje, že inflace v druhém kvartále ukrojila z růstu mezd výrazně více, než v předchozím čtvrtletí.

Podle Pavla Sobíška z HVB Bank je růst mezd po očištění o inflaci nejrychlejší za 3 roky, jeho tempo ale podle něj zatím nepřekračuje možnosti ekonomiky.

Novým jevem se podle Sobíška zdá být rychlejší růst zaměstnanosti i mezd v sektorech služeb (obchodu a službách pro podniky) oproti výrobním sektorům. To je podle něj z hlediska struktury ekonomiky posun žádoucím směrem.

Sobíšek je přesvědčen, že aktuální čísla jsou pro ČNB signálem k pokračování v cestě k přísnější měnové politice.

Nejnižší relativní růst nominálních mezd ve druhém čtvrtletí ČSÚ zaznamenal v odvětvích rybolov a chov ryb (o 1,9 procenta), výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody (o 3,2 procenta) a zdravotní a sociální péče a veterinární činnosti (o 4,4 procenta).

Naopak nejvyšší růst vykázalo odvětví obchod a opravy motorových vozidel a dalších výrobků (o 10,6 procenta), ubytování a stravování (o 10,2 procenta) a činnosti v oblasti nemovitostí a pronájmu, podnikatelské činnosti (o 9,1 procenta). Ještě větší rozdíl je patrný u průměrných mezd podle institucionálních sektorů.

Nejvíce stále berou finančníci

Dlouhodobě nejvyšších průměrných nominálních mezd dosahuje sektor finančních institucí, ve druhém čtvrtletí 2007 to bylo 41 352 Kč. Nejnižší mzdy byly naproti tomu zjištěny v sektoru domácností (tj. mzdy zaměstnanců u fyzických osob nezapsaných do obchodního rejstříku), kde činily 13 829 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám