Hlavní obsah

Kalousek: Kdo chce řízek hned, dal přednost Babišovi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo vyloučil koalici s komunisty a ANO na pražské radnici. „Není rozdíl mezi Semelovou a Babišem,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg čekají na výsledky komunálních voleb 2014.

Článek

TOP 09 se nepodařilo uspět v žádném z větších měst, ani v Praze to není vítězství. Jak výsledek hodnotíte?

Musím voličům poděkovat za důvěru i nestranickým kandidátům, že se identifikovali s ideovým a programovým zakotvením TOP 09 a nedali přednost amébickým uskupením o jejichž programu nic nevíme. Výsledky nejsou překvapením, jsou to výsledky, s kterými se dá pracovat a politika TOP 09 dá dál prosazovat.

Co říkáte na úspěch ANO?

Významná část voličů dává přednost lesklému obalu a už nemá chuť se zabývat obsahem a líbí se mu, když někdo říká: O nic se nestarej, já to nějak zařídím. Ta poptávka tu zjevně existuje. Na tu poptávku hnutí ANO udeřilo, zjevně úspěšně. Proto si vážím našich inteligentních voličů, kteří se nespokojili s obalem a zamýšlí se nad obsahem.

Určitě jste si všiml, že uspěly vládní strany. Vám, když jste byli ve vládě, se něco podobného nepovedlo.

To je logické, protože my jsme, když jsme převzali vládu, zachraňovali veřejné rozpočty v bodu rozvratu a dělali jsme nepopulární opatření. Tato vláda za rok vlády nedělá nic jiného než populistické kroky, které jsou velmi nebezpečné pro budoucnost.

Myslíte, že sklízíte trpké plody za vládní angažmá?

My jsme hrdí na své vládní angažmá. Během tří let jsme uzdravili veřejné rozpočty o dvě stě miliard. Učinili jsme z ČR důvěryhodnou zemi a učinili jsme předpoklad, aby budoucí vlády mohly stavět na zdravých základech. Tato vláda ty základy pouze podkopává.

Voliči, zdá se, toto neocenili, naopak si vás pamatují jako vládu, která jim brala a skončila neslavně s aférou paní Nagyové.

S tou aférou nemáme nic společného. Samozřejmě, že voliči, kteří chtějí dnes řízek, bez ohledu na to co bude zítra, dají přednost panu Babišovi. Ti, co cítí odpovědnost za sebe a své děti, dají důvěru nám.

Pan Babiš vzkázal vašemu předsedovi, že není žádný vůdce své strany, že jediný vůdce jste vy a pan Schwarzenberg je váš maskot. Co na to říkáte?

Voliči i příznivci TOP 09 včetně mě vám odpřisáhnou, že nejvyšší autorita s bezvýhradným respektem je Karel Schwarzenberg. Nenajdu nikoho, kdo by mi na svou čest odpřisáhl, že pan Babiš není loutkou v rukou bývalých kágebáckých struktur.

Budete přesvědčovat pražské kolegy, aby s ANO nešli do koalice?

To nepřichází v úvahu, to prostě nejde. TOP 09 má svá programová a ideová východiska, ANO neví, co chce, kromě toho, že tvrdí, že to prostě zařídí. Další důvod je ten, že není pochyb o tom, že v hnutí ANO je vyšší koncentrace estébáckých struktur, než je průměr v ČR. To je fakt, který by měl každé slušné demokratické straně zabránit v úvahách na koalice s hnutím ANO.

Budete jim doporučovat, aby to dali dohromady s piráty a trojkoalicí?

Nebudu prozrazovat vyjednávací strategii, ale nikoho nepřekvapí, že koalice s komunisty, s hnutím ANO je vyloučená, protože jeden je za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Není rozdíl mezi Semelovou a Babišem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám