Hlavní obsah

Vedení KDU-ČSL za Kalouskem nestálo, ale neřeklo to

Právo, Novinky, fia, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když se bývalý šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek minulý čtvrtek vrhnul do jednání s ČSSD o společné vládě, již by tolerovali komunisté, zmínil se o tom, že ho předsednictvo strany tímto krokem pověřilo. Poté, co se ve členské základně lidovců zvedla bouře nevole, která nakonec setřásla Kalouska z křesla šéfa strany, členové předsednictva zdůrazňují, že se o ničem nehlasovalo.

Článek

Celostátní konference KDU-ČSL má v pondělí odpoledne rozhodovat o případném odvolání členů předsednictva strany, kteří podle krajských funkcionářů měli zabránit Kalouskovu jednání s ČSSD. Někteří z nich ale říkají, že byli proti takovému jednání, takto se vyslovili Cyril Svoboda a Roman Línek.

"Já jsem byl vždycky proti. Nikdy se o ničem nehlasovalo. Já jsem s tím nesouhlasil," řekl Svoboda v rozhovoru pro časopis Týden.

Další lidovecký místopředseda Jan Kasal, který po Kalouskově rezignaci stranu dočasně vede, přitom popsal Právu čtvrteční jednání předsednictva následovně: "Nehlasovali jsme. Vzali jsme informaci na vědomí. Zazněla otázka, jestli má někdo něco proti, aby Miroslav Kalousek pokračoval v jednáních se sociální demokracií, a nikdo neřekl ne."

Podle Lukši se hrdina nenašel

Jedním z místopředsedů, který se čtvrtečního jednání zúčastnil, je Pavol Lukša. I on potvrdil, že předsednictvo o dalším Kalouskově postupu nehlasovalo. Zároveň ale připomněl, že na schůzce ani nezaznělo, jak by měl další postup vypadat. Předsednictvo podle Lukši toto rozhodnutí nechalo na celostátním vedení, které zasedalo v pátek.

"Předseda Kalousek nás vyzval, a za to si ho nikdy nepřestanu vážit, abychom mu řekli jasné ne, a on předstoupí před novináře, oznámí rezignaci a konec jednání s ČSSD. Nebyli jsme nikdo hrdina, abychom řekli ne. O to víc mi přišlo nevhodné chování Svobody i Kasala," řekl Novinkám Lukša.

Místopředseda Línek se ohradil

S tím ale úplně nesouhlasí místopředseda KDU-ČSL Roman Línek. První náměstek pardubického hejtmana si stojí za tím, že se proti plánu jednat o komunisty tolerované společné vládě s ČSSD rezolutně ohradil.

"Já jsem důrazně řekl, že pokud by chtěli o tomto plánu hlasovat, tak já ruku nezvednu," řekl Novinkám Línek. Podle něj se jeho nesouhlas netýkal samotného jednání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, se kterým prý jedná každý. Ostře ale podle svých slov vystoupil proti projektu společné vlády.

"Za tím si stojím. Od nikoho jiného jsem tam takový nesouhlas nezaznamenal. Bohužel," uzavřel Línek.

Podle Kasala vedli lidovci s ČSSD jen konzultace

Podle úřadujícího šéfa lidovců Kasala považovalo celé předsednictvo KDU-ČSL jednání s ČSSD za přípustné.

"Považovali jsme za možné, aby se ta varianta testovala," řekl Právu Kasal a připomněl, že předseda soc. dem. Jiří Paroubek stejně neměl pověření k vyjednávání o vládě. "Šlo o konzultace," uvedl Kasal s tím, že předsednictvo nechtělo Kalouskův postup stopnout.

V rámci jednání, kterým Kasal říká "konzultace", ale chybělo velmi málo k dosažení kompletní dohody na koaliční smlouvě mezi ČSSD a KDU-ČSL. Lidovci stihli se sociálními demokraty vyjednat celou řadu programových dohod a ústupků, které se týkaly změn v daňovém systému, zdravotnictví nebo vztahu státu a církví. Na stole byly také konkrétní dohody o personálním obsazení jednotlivých ministerstev. [celá zpráva

Pokud by celostátní výbor KDU-ČSL další jednání nezarazil, hovořilo se o tom, že by koaliční smlouva mohla být na stole už v pondělí.

Regiony žádají hlavy celého předsednictva

Kalousek rezignoval na post předsedy KDU-ČSL v pátek na jednání celostátního výboru strany. Jednání s Paroubkem odůvodňoval Kalousek tím, že by dohoda mezi ODS a ČSSD znamenala změnu volebního systému, a tím poškození malých stran. Celostátní výbor, což je nejvyšší výkonný orgán strany, se ale v pátek postavil proti tomuto jednání. Regionální organizace lidovců přitom od čtvrtka volaly nejen po rezignaci Kalouska, nýbrž celého předsednictva KDU-ČSL. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám