Hlavní obsah

Lidovci stáhli Straku z kandidátky kvůli průtahům s občanstvím

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v úterý oznámil, že známý fotbalový terenér Franitšek Straka nebude moci kandidovat za lidovce do Sněmovny, protože mu ministerstvo vnitra neudělilo české občanství. Po Kalouskově oznámení ale Právu ministr vnitra František Bublan řekl, že se dnes dopoledne rozhodl udělit Strakovi občanství, trenér se i přesto na kandidátce neobjeví.

Článek

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve svém prohlášení uvedl, že ministerstvo vnitra na začátku března odmítlo udělit Františku Strakovi české občanství. Straka ihned poté požádal ministra vnitra Františka Bublana o rozklad.

Kladné stanovisko k trenérově případu vydal ministr až v úterý dopoledne, tedy v poslední den, kdy mohou politické strany předkládat kandidátky pro červnové sněmovní volby.

KDU-ČSL se už dříve se Strakou dohodla, že pokud do dnešního poledne neobdrží české občanství, strana ho z kandidátky vyškrtne. V pozici lídra kandidátky KDU-ČSL v Karlovarském kraji tak Straku nahradí chebská radní Jana Křížová.

Ministr vnitra Bublan, jak řekl v úterý Právu, nechápe, proč lidovci Strakovu kandidaturu stáhli, když podle zákona musí mít české občanství až v den voleb.

"Ministerstvo vnitra odmítá, že by neúměrně protahovalo rozhodování o udělení českého občanství panu Strakovi. To, že nebyl napsán na kandidátky je problém a rozhodnutí  KDU-ČSL, nikoli Ministerstva vnitra. Pro účast ve volbách je totiž důležité ze strany kandidáta splnit podmínky ke dni voleb, nikoli ke dni, kdy se kandidátky uzavírají," sdělila Novinkám Bublanova mluvčí Radka Kovářová.

Lidovci ministerstvu vnitra nevěří

Mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob Novinkám řekl, že ministerstvo vnitra zamítlo Strakovu žádost o udělení občanství pro údajné nezaplacení zdravotního pojištění a nedostatečné délce pobytu na území ČR. "Oba důvody jsou liché, podle nás František Straka splňuje všechny podmínky pro udělení občanství. Je to ze strany ministerstva vnitra jasná obstrukce," řekl Jakob.

Ministr Bublan však v rozkladu nedostatečnou délku pobytu Strakovi odpustil, což je v jeho pravomoci.

Jakob připustil, že KDU-ČSL mohla riskovat, nechat Straku na kandidátce a čekat, zda se ministerstvo vnitra vyjádří do voleb. Lidovci ale podle Jakoba nechtěli hazardovat s přízní voličů.

Straka v debatě vyhořel

Straka ještě jako karlovarský lídr strany nedávno příliš nepřesvědčil v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce speciál. V pořadu se neobratně vyjádřil o vietnamských trhovcích, za což sklidil všeobecnou kritiku.   

Straka bude za lidovce kandidovat do EP

Podle mluvčího Jakoba však zůstává Straka i nadále členem lidoveckého týmu a bude za stranu kandidovat do Evropského parlamentu, k čemuž české občanství nepotřebuje. 

František Straka odešel v roce 1988 do Německa, kde jako obránce vystřídal postupně dres tří bundesligových týmů. Po návratu do Česka působil jako fotbalový trenér. S týmem Teplic úspěšně bojoval v poháru UEFA, poté trénoval pražskou Spartu, se kterou slavil úspěch v české první lize. V Lize mistrů se ale pod jeho vedením letenský klub neprosadil, což byl oficiální důvod pro jeho nahrazení Jaroslavem Hřebíkem. V roce 2005 trénoval Straka německý druholigový klub LR Ahlen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám