Hlavní obsah

CVVM: Češi chtějí snižovat rozdíly mezi bohatými a chudými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedm z deseti Čechů se domnívá, že by se stát měl snažit o snížení rozdílů mezi bohatými a chudými. Opačného názoru je 21 procent lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu CVVM. To však neznamená, že by lidé souhlasili s rovným příjmem pro všechny, stejné platy bez ohledu na kvalifikaci či pracovní pozici by podpořila pouze tři procenta lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Češi si podle údajů CVVM myslí, že základním měřítkem mzdy by měl být odvedený výkon v práci. Jako nejspravedlivější zásadu pro výši příjmů uvedlo 40 procent dotázaných pracovní nasazení. Dalšími důležitými faktory pro výši platů jsou podle Čechů i obtížnost práce či dosažená kvalifikace.

Chudí lidé zdůrazňovali důležitost ohodnocení práce podle vynaložené námahy. Starším respondentům se zdál důležitý vliv věku, podle nich by zkušenost měla být jedním z důležitých faktorů při určování výše platů.

Lidé si však nepřejí zvětšování rozdílů mezi bohatými a chudými. Pro solidaritu chudých s bohatými se vyslovili lidé ze všech vrstev, ovšem lépe placení podnikatelé se pro zmenšování rozdílů různých příjmových skupin vyslovovali s menším nadšením než důchodci a nezaměstnaní.

Má stát usilovat o zmenšení rozdílů mezi bohatými a chudými? (listopad 2005)
Určitě ano39 %
Spíše ano33 %
Spíše ne17 %
Určitě ne4 %
Neví7 %
Zdroj:CVVM

I když si lidé většinou nepřejí rozevírání platových nůžek mezi bohatými a chudými, jenom 14 procent Čechů by souhlasilo s vyšším výběrem daní, aby stát mohl dát sociálně slabým více. Stát by měl podle 43 procent lidí vybírat stejné daně. Podle 36 procent občanů by odvody do státní pokladny měly být dokonce nižší, stejně jako příspěvky pro nezaměstnané, či sociálně ohrožené spoluobčany. 

Anketa

Má se stát snažit o o zmenšení rozdílů mezi bohatými a chudými?
ano
59,2 %
ne
40,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8234 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám