Hlavní obsah

Odpůrci Temelína blokovali hranici

Právo, Novinky, DPA, ČTK, Jiří Falout
WULLOWITZ

Odpůrci jaderné energetiky v pondělí dopoledne znovu zablokovali hornorakouský přechod Wullowitz-Dolní Dvořiště na hranici s Českou republikou. Jedním kamiónem a auty blokovali provoz na rakouské straně u restaurace Franzosenhof, asi dva kilometry od hranice. Blokádu ukončili ve 14:30.

Článek

Jako důvod pro svou akci uvedli nespokojenost s realizací dohodnutých bezpečnostních opatření na jaderné elektrárně Temelín a oznámili, že zvažují další blokády.

Odpůrci Temelína pohrozili blokádami již v polovině prosince loňského roku, kdy jihočeský krajský úřad vydal kolaudační rozhodnutí na první blok jaderné elektrárny.

"Nejsme spokojeni s reakcí naší vlády na vydání kolaudačního rozhodnutí pro první blok Jaderné elektrárny Temelín. Vídeň nevyvíjí dostatečný tlak na realizaci bezpečnostních otázek a ztrácí tím veškerá práva na rozsáhlé bezpečnostní vylepšení v jaderné elektrárně Temelín," řekl Právu Ronald Egger ze Sdružení Atomstopp.

Řidiči musejí na jiné přechody

Protestní akce by měla podle aktivistů z organizace Stop Temelín trvat "několik hodin".

Egger řekl, že na blokádě se podílí asi třicítka aktivistů. "Je zde i deset policistů, kteří jsou zatím v klidu a nezasahují," nastínil aktivista. Manfred Doppler z Antiatomového výboru Anti Atom Komitee, který je též na místě, uvedl, že blokáda byla spontánní.

Řidiči by tak měli k průjezdu do Rakouska využívat jiné hraniční přechody, kam je odkláněna doprava. Auta, která v Dolním Dvořišti směřují do země jižních sousedů, musejí nyní na rakouské straně zastavit.

Kolony se zatím na hranici netvoří. Přispívá k tomu i počasí. Hustě sněží,  proto řidiči často své cesty odložili. "Přechod je sice otevřený, ale šoféry upozorňujeme, že za hranicí je blokáda. Ti se potom většinou otočí a jezdí přes Studánky. Spokojení pochopitelně nejsou, protože při této sněhové kalamitě je jízda velmi komplikovaná," konstatoval policista, který slouží na přechodu v Dolním Dvořišti.

Silná slova odpůrců jádra

"Pokud naše vláda nic neudělá, nevylučuji, že se opět sejdeme na hranicích při blokádách," řekl dříve v rozhovoru s Právem Egger, podle kterého jde prý o porušení dohod z Melku, a proto musí Vídeň reagovat. "Má k tomu dobrou příležitost, protože Rakousko bude v příštím roce předsedat Evropské unii," dodal Egger.

I další aktivista, Andreas Reimer, vyčítá rakouské vládě, že se spokojuje s dialogem, místo aby na plnění dohody z Melku tvrdě trvala. "Stává se tím spoluzodpovědnou za temelínskou atomovou hrozbu," tvrdí Reimer.

Anketa

Souhlasíte s blokádou česko-rakouského hraničního přechodu Dolní Dvořiště-Wullowitz?
ano
4,8 %
ne
95,2 %
Celkem hlasovalo 2787 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám