Hlavní obsah

Sněžení na Moravě vystřídal vítr, vlaky zapadají v závějích

– OSTRAVA
Právo, ČTK, Radim Kijonka

Na severu Moravy a ve Slezsku po dlouhých 27 hodinách, kdy napadlo i ve městech přes půl metru sněhu, přestalo v sobotu konečně sněžit. Vločky ale vystřídal silný vítr, který na silnice i vlakové koleje nahání sníh. Vlaky vůbec nevyjíždějí nebo mají mnohahodinová zpoždění, v pořádku nejsou ani silnice.

Článek

Zcela neprůjezdná je podle trasa z Frenštátu pod Radhoštěm do Bordovic, navátý sníh tam dokonce zablokoval motorový osobní vlak, zůstal na místě asi tři hodiny.

Teď už táhnou vlaky silnější lokomotivy, přesto ale lidé musí počítat přibližně s hodinovým zpožděním.

Vlaky se zpožďují i na Ostravsku. "Problémů je hodně, něco jede, něco nejede. Teď na vás nemám čas. Starám se, aby to jelo," odpověděl pracovník Dopravní kanceláře v Ostravě. Podle informací cestujících jsou o desítky minut opožděny zejména vlaky na trati Ostrava - Frýdek-Místek a Ostrava-Opava. Rychlíky i osobní vlaky na hlavní trati z Prahy přes Bohumín na Slovensko podle informací z nádraží v Karviné zpožděny nejsou.

Špatná situace je stále na silnicích na Novojičínsku a Opavsku. Silničáři tam jen s největším vypětím opakovaně odhrnují závěje a sněhové jazyky. Silnice na celém území obou okresů jsou místy neprůjezdné, silničáři jsou ale v pohotovosti a cesty zafoukané sněhem operativně odhrnují. Na Bruntálsku hrozí řidičům mrznoucí mrholení.

Sníh se z města odváží pryč

"Sněžit začalo 30. prosince ve dvě hodiny v noci a přestalo dneska v pět hodin ráno. Celkem napadlo v Ostravě 52 centimetrů sněhu. Na město je to neuvěřitelné číslo," řekla pracovnice Českého hydrometerologického ústavu v Ostravě.

O odvolání kalamitního stavu zatím magistrát v Karviné neuvažuje. "Sice přestalo sněžit, ale napadlo tolik sněhu, že ho kvůli metrovým bariérám už není kam stahovat. Technické služby musejí odvážet sníh z ulic mimo město, aby se lidé dostali bezpečně například do obchodů," vylíčil mluvčí magistrátu Jaroslav Nakládal.

Do centra raději městskou dopravou

Primátor Ostravy Aleš Zedník vyzval obyvatele města, aby kvůli sněhové kalamitě nejezdili do centra auty.

"Odpoledne a večer bude pokračovat odstraňování sněhu. K zajištění bezpečnosti žádáme občany, aby nevjížděli zejména do oblasti ulic Nádražní, Poděbradova, Stodolní a Sokolská. Aby raději použili městskou hromadnou dopravu, která bude normálně jezdit," požádal primátor.

Letiště Ostrava-Mošnov je opět v provozu. "Žádné pravidelné linky na Silvestra a Nový rok sice nejsou plánovány, ale jsme připraveni přijímat soukromé a nepravidelné lety," hlásila Ludmila Vavrošová ze střediska letového řádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněhová kalamita postihla celou střední Evropu

Husté sněžení a vítr komplikují provoz nejen na Moravě, ale také v celé střední Evropě. Nejhorší je situace na Slovensku, kde je částečně zkolabovaná doprava....

Výběr článků

Načítám