Hlavní obsah

Teploty prudce spadnou, místy až mínus 20° Celsia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Horské oblasti byly v České republice na Vánoce kompletně pokryty sněhem, lidé v nižších polohách si však museli počkat až na Štěpána. Většina z nich se v pondělí probudila do bílého rána, sněžit však bude i v následujících dnech. Především se ale ochladí, v pátek a v sobotu by totiž noční teploty mohly ojediněle klesnout až na minus dvacet stupňů Celsia.

Článek

Počasí v České republice bude v nejbližších dnech ovlivňovat příliv chladného vzduchu od severu až severovýchodu. V noci na středu má být podle meteorologů oblačno až zataženo, místy s občasným sněžením. Nejnižší noční teploty klesnou na minus tři až mínus sedm stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti ojediněle až na mínus deset.

Ve středu má být převážně zataženo, od jihovýchodu má přicházet sněžení. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat pět až jeden stupeň pod bodem mrazu. Během dne meteorologové očekávají výskyt sněhových jazyků, místy i závějí. Celý den by mělo vytrvale sněžit, na Moravě jen ve středu, v Čechách i ve čtvrtek ráno. [celá zpráva]

Ve čtvrtek a v pátek by mělo být oblačno se sněhovými přeháňkami. Ve čtvrtek nejvyšší denní teploty nepřekročí hranici mínus dvou stupňů Celsia, v pátek nevystoupí nad mínus tři stupně. Noční teploty budou stále klesat, ve čtvrtek se mají pohybovat mezi minus pěti a minus devíti stupni Celsia, v pátek mezi mínus osmi a mínus 12 stupni Celsia. V sobotu v noci by mohly při vyjasnění klesnout ještě níže

Plzeňští silničáři doporučují v některých horských oblastech používat řetězy. V kraji nasněžilo od pěti do 15 centimetrů nového sněhu. Na řadě silnic druhé a třetí třídy jsou zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu. Na většině území kraje sněží nebo jsou sněhové přeháňky.

Na Sušicku v úseku Svojše - Horská Kvilda a Modrava - Filipova Huť doporučují silničáři použít sněhové řetězy. "Stále zde sněží, napadlo nejméně deset centimetrů nového sněhu. Provádíme pluhování a posyp na nebezpečných místech a ve stoupání," uvedl sušický dispečer. V okolí Železné Rudy leží zbytky sněhu po pluhování, silnice první třídy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Karlovarském kraji jen slabě sněžilo, všechny silnice jsou sjízdné, i když místy se zvýšenou opatrností. Další sněžení očekávají silničáři během dne, takže se mohou podmínky na cestách měnit, řekl dispečer krajské silniční správy.

Většina silnic v Olomouckém kraji je sjízdná bez omezení. Na sníh či sněhovou kaši řidiči narazí podle silničářů pouze ve vyšších polohách regionu. Ostatní vozovky jsou holé a mokré. Podobně je tomu i ve Zlínském kraji. Namrzající úseky se objevují především v horských oblastech Vsetínska, kde na hlavních tazích leží sněhová kaše. Na vozovkách nižších tříd je zajetá vrstva zledovatělého sněhu, až do 20 centimetrů, krytá posypem. Řidiči by proto neměli vyjíždět bez zimní výbavy a při řízení by měli být velmi opatrní. ČTK o tom informovaly správy a údržby silnic.

Na celém území Pardubického kraje byly v úterý ráno všechny silnice sjízdné. Teploty se pohybovaly od mínus šesti do mínus jednoho stupně, vál převážně slabý vítr, na většině regionu bylo oblačno až zataženo. Místy napadl jemný poprašek sněhu. U silnic I. třídy je nutná jízda se zvýšenou opatrností na Králicku, Lanškrounsku, Moravskotřebovsku a Hlinecku, u silnic II. třídy pak prakticky na celém území kraje s výjimkou Chrudimska, Litomyšlska a Pardubicka. Silnice první třídy přes Suchý vrch na Králicku je pro kamiony sjízdná pouze se sněhovými řetězy nebo kvalitním zimním obutím.

Silnice na Vysočině jsou místy zledovatělé, podle dispečerů zimní služby cestářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Na většině území kraje vozovky pokrývá poprašek čerstvého sněhu. Je zataženo a mrzne. Teplota se drží od minus dvou do minus pěti stupňů Celsia. Vozovka na dálnici D1 je holá, mokrá. Někde viditelnost snižují sněhové přeháňky.

Silničáři na Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a Žďársku upozorňují řidiče na vyjeté koleje a zledovatělé výtluky na vozovkách. Někde vrstva ujetého sněhu dosahuje až patnácti centimetrů.

Na jihu Moravy jsou silnice většinou sjízdné bez potíží, zvýšenou opatrnost si vyžadují také úseky druhé a třetí třídy na Blanensku, kde jsou silnice zvláště v lesních úsecích pokryté ujetou vrstvou sněhu do dvou centimetrů, informovala krajská Správa a údržba silnic. Noční sněžení si vyžádalo zásah silničářů na Znojemsku, kde se provádí posyp. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, protože jsou pokryté ujetou vrstvou nového sněhu.

jižních Čechách na silnici I/39 z Volar do Perneku jsou místa se zbytky zledovatělého sněhu. Na vozovkách nižších tříd a ve vyšších polohách pak na některých úsecích zůstává zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Komunikace první třídy v kraji jsou většinou holé a suché, po chemickém ošetření mokré. I na nich by podle pracovníků správy měli být řidiči opatrní. Obdobná situace je i na cestách druhé a třetí třídy.

Na řadě míst ve středních Čechách v noci na úterý nasněžilo a silnice jsou po chemickém ošetření mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři upozorňují především na zbytky rozbředlého sněhu nebo na vrstvu ujetého sněhu krytou posypem na silnicích druhé a třetí třídy. Dálnice a rychlostní komunikace v kraji jsou mokré po chemickém ošetření, ale místy mohou zůstávat zbytky rozbředlého sněhu. Podle silničářů si řidiči musí dát pozor nejvíce na Rakovnicku, Berounsku, Příbramsku, Praze-západ a Mělnicku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám