Hlavní obsah

CzechTek zamával preferencemi. Jak? Ví jen Factum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Technoparty CzechTek zasáhla život v České republice jako nikdy před tím. Politici se předhání v prohlášeních, jak je nutné celou věc vyšetřit. Zástupci odpůrců policejního zákroku odmítají jednat s premiérem a ministrem vnitra. S jinými představiteli státu by se asi sešli. Poslední věcí je nezveřejnění stranických preferencí společností Factum Invenio.

Článek

Factum ve dnech 29. července až 3. srpna položila respondentům otázky týkající se stranických a voličských preferencí. "V tomto termínu současně došlo k rychle zpolitizované kauze policejního zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek 2005," uvádí Factum v tiskové zprávě. Podle společnosti nastala velmi nestandardní situace, která je zcela nevhodná "pro validní analýzu stranických a voličských preferencí."

"Nemůžeme vyloučit, že se projevily krátkodobé emoční vlivy ve společnosti. Zda emoce nepřebily dlouhodobé trendy," uvedl na dotaz Novinek, proč nebyl průzkum zveřejněn, generální ředitel Factum Invenio Jan Herzmann.

Výzkum se podle něj dostal už do hotové fáze, kdy jen on rozhoduje o zveřejnění. "Diskutovali jsme o tom dlouho, rozhodli jsme se to zapečetit," dodal. Odmítl však sdělit jakým způsobem byl výzkum ovlivněn. "Výkyv od časových řad byl velký. Ve prospěch či neprospěch které strany nechci říct," sdělil.

Možná v září

Další agentury zjišťující postavení politických stran ve veřejnosti - STEM a CVVM - zveřejní stranické preference v září, jak měly dlouhodobě v plánu. Žádné změny kvůli dopadům CzechTeku podle čtvrtečních vyjádření pro ČTK neplánují. Factum bude další průzkum provádět v září. Pokud získané výsledky potvrdí data z přelomu července a srpna, Factum je zveřejní se zářijovými výsledky.

Nezveřejnění již hotového průzkumu považuje za zvláštní, a dosud se s podobnou situací nesetkal, politolog Jan Bureš. "Je to nestandardní situace," sdělil Novinkám s tím, že se nabízí celá řada spekulací, proč Factum nechce v tuto chvíli průzkum zveřejnit. "Těch příčin může být hodně, lidi jsou na dovolené a oni se zeptali malého vzorku lidí," uvedl například. "Je třeba možné, že došlo k určité manipulaci v rámci průzkumu, nebo se vyskytla elektronická chyba při zpracování průzkumu," řekl Bureš.

Částečně nová je tato situace i pro politologa Zdeňka Zbořila. "Setkal jsem se totiž s opačným případem, kdy agentury zveřejnily průzkumy, které byly ovlivněny náhodnou situací," řekl Novinkám. "Factum je seriózní firma, která si nemůže dovolit publikovat data, která jsou právě takovými náhodnými situacemi ovlivněna," uvedl s tím, že on sám by se zachoval podobným způsobem.

Červnový výzkum ukázal pokles ochoty voličů jít k volbám. Nízká volební účast nahrává komunistům, kteří jako jediní mají skupinu skalních příznivců opravu velkou. Voleb do Poslanecké sněmovny ČR by se tak v červnu podle výzkumu Factum zúčastnilo 51 procenta voličů, ODS by v červnu pravděpodobně získala 77 mandátů, ČSSD 52 mandáty, KSČM 44 mandáty a KDU-ČSL 27 mandátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám