Hlavní obsah

Přeživší obyvatelé Lidic si připomněli krutý osud obce

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidice

Od krutého vyhlazení Lidic a popravy mnoha tamních obyvatel jako odvety za atentát na Reinharda Heydricha uplynulo 77 let. Události si v pondělí připomněla hrstka místních, velká pietní akce se plánuje na nadcházející víkend.

Foto: Pamatník Lidice, Roman Škoda

Budova kladenského gymnázia je místem, kde se včera vzpomínalo na vyhlazení Lidic. Sem nacisté deportovali ženy a děti.

Článek

Zástupci přeživších lidických dětí a lidického památníku se v pondělí účastnili malého pietního aktu v budově kladenského gymnázia, kam nacisté po obsazení Lidic deportovali ženy a děti. V tělocvičně školy strávily ženy s dětmi hrůzné chvíle čekání na další osud. Tady pak vojáci odtrhli děti od jejich matek a mnozí už se nikdy nespatřili.

„Přeživší děti položily květiny na místa v tělocvičně, kde tehdy ležely a čekaly. Květiny pak daly i k soše Lidické ženy před budovou školy,“ uvedl mluvčí Památníku Lidice Filip Petlička.

Bez Vodičkova projevu

V následujících dnech se budou konat další vzpomínkové akce. V pátek 14. června od 20 hodin zahraje na nádvoří před lidickým muzeem armádní orchestr.

„Pak se budou číst jména zavražděných lidických dětí, což bývá velmi silný zážitek. Současně s tím se zapalují svíčky na pietním území. Na místě každého původního domu bude hořet svíčka,“ dodal Petlička.

Vyhlazení Lidic
Hrůzný německý zločin v obci, kde žilo 503 obyvatel, začal 10. června 1942. Hned na místě bylo okamžitě zastřeleno celkem 173 mužů a chlapců nad 15 let. Muži, kteří osudnou noc nebyli doma, byli dodatečně popraveni na kobyliské střelnici. Ženy a děti byly deportovány do kladenského gymnázia. Tam nacisté násilím vytrhli děti matkám z náručí, děti do jednoho roku pokračovaly do kojeneckého ústavu, vybrané děti byly určeny na poněmčení, 82 dětí bylo otráveno plynem. Ženy byly převezeny do koncentračního tábora.
Oběťmi nacistického vraždění se stalo celkem 340 lidických občanů. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání do náruče lidických matek 17 dětí. Nyní žijí už jen dvě ženy a 11 tehdejších dětí.

V sobotu 15. června od 9 hodin začne mše na základech zbořeného kostela svatého Martina, hodinu nato samotný pietní akt, pokládání věnců a květin na společný hrob. Následovat budou projevy.

Tentokrát nevystoupí předseda Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička, který sklidil kritiku za kontroverzní výroky a ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, jenž se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací.

„Místo něj by měla vystoupit starostka Lidic Veronika Kellerová spolu s Marií Šupíkovou (86), která je nejstarším přeživším lidickým dítětem. Tehdy jí bylo 10 let,“ uvedl Filip Petlička.

Žijí už jen dvě ženy

Kromě nich vystoupí tradičně ředitelka památníku Martina Lehmannová a dalším řečníkem by měl být předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Této hlavní části piety by se měly zúčastnit i poslední dvě žijící lidické ženy, ale záleží na tom, zda jim to dovolí jejich zdravotní stav.

Tradiční bude také vystoupení 14 sborů ze všech českých krajů. Přijet by mělo kolem 620 dětí a spolu s nimi by měla podle Petličky vystoupit i Monika Absolonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám