Hlavní obsah

V Česku se podařilo vymýtit africký mor prasat, pochlubili se veterináři

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice se podařilo vymýtit africký mor prasat (AMP). Podle Státní veterinární správy (SVS) jsme první zemí, které se podařilo nákazy na svém území zbavit. Mohou tak skončit mimořádná veterinární opatření na Zlínsku, uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Foto: archiv Pravo, Právo

Prase divoké

Článek

O zařazení ČR mezi země bez nákazy AMP informovala ve středu Evropská komise. Stalo se tak zhruba po téměř dvou letech od chvíle, kdy se nákaza v ČR objevila.

„Dnes již můžeme říci, že se nám podařilo něco, co může být dobrým příkladem i pro ostatní státy postižené AMP. Lze proto s jistotou konstatovat, že AMP je možné zastavit a vymýtit. V krátké době ukončíme poslední veterinární opatření, která jsou ještě na Zlínsku v platnosti,“ uvedl šéf SVS Zbyněk Semerád.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Elektrický ohradník lemuje i silnici mezi Velíkovou a Hrobicemi.

Nákaza byla na našem území potvrzena v červnu 2017. Následná opatření měla za cíl zastavit šíření choroby mezi divočáky a zároveň ochránit chovy prasat domácích. Myslivci začali s intenzivním odstřelem a území s potvrzenou nákazou bylo ohraničeno, aby se zabránilo migraci prasat

Poslední opatření zruší SVS ve čtvrtek. Dojde tak například ke zrušení zákazu chovu prasat domácích v zamořené oblasti.

Foto: Státní veterinární správa / Evropská komise

Mapa výskytu afrického moru prasat v Evropě. Červená barva: nákaza u prasat divokých i domácích; růžová barva: nákaza jen u prasat divokých; modrá barva: nárazníkové pásmo; zelená: samostatná kapitola. Na Sardinii se africký mor prasat drží od 70. let

V dalších státech na východ od našich hranic je situace s nákazou závažnější. „V některých členských státech EU se nedaří tuto infekci potlačit, a naopak dochází k jejímu šíření jak u prasat divokých, tak i v chovech prasat domácích. V poslední době jsme svědky i jejího zavlečení a šíření v některých asijských zemích (Čína a Mongolsko),” popsal Vorlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám