Hlavní obsah

Nové nálezy v rekonstruované Šlechtovce odhalily klenbu z tisíce mušlí

Novinky, nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Restaurátoři, kteří pracují na obnově legendární Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce, objevili stropy zdobené skleněnými střepy a klenby posázené tisícovkami mušlí. Rozsáhlá rekonstrukce historické budovy, jejíž nejstarší část pochází ze 17. století, má skončit již příští rok v létě.

Prohlídka Šlechtovy restaurace v Praze Video: Novinky

 
Článek

V budově nyní finišují zedníci práce na omítkách a do takzvané Šlechtovky se tak pustili restaurátoři, kteří se vydali i na průzkumy.

„V grottě jsou poměrně velké nálezy. Byla zde původně plastická štuková výzdoba, která byla doplněna skleněnými střepy a na žebrech klenby byly použity lastury. Ty jsou však v současné době chráněné, takže bude v jednání zda budou nahrazeny či nikoliv,“ přiblížila Novinkám restaurátorka Daniela Hejretová.

Foto: Novinky

Během restaurátorských prací, bylo zjištěno mnoho nových zajímavostí.

Pokud by mělo jít o skutečné lastury, muselo by podle ní ministerstvo životního prostředí povolit odlov zhruba šesti tisíc živočichů, protože právě tolik lastur by bylo třeba k rekonstrukci. V barokní grottě má vzniknout vysoká pískovcová kašna, jejíž původní tvary restaurátoři nedávno objevili.

Budova Šlechtovky vznikla koncem 17. století, svoji současnou podobu má ze druhé poloviny 19. století. Jméno získala po Václavu Šlechtovi, který na místě provozoval restauraci až do druhé světové války. Úřady zavřely již znárodněnou restauraci v 60. letech, a to kvůli havarijnímu stavu. Kromě dvou požárů v roce 1978 a 1980 přežila budova také povodeň v roce 2002, která restauraci zatopila do výšky čtyř metrů.

Náklady na znovuotevření Šlechtovy restaurace mají podle plánu přesáhnout 100 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám