Hlavní obsah

Ledecká měla kombinézy od českého machra

Právo, ČTK, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá firma Don Quiet ve vesničce Neratov u Lázní Bohdaneč oblékla část české reprezentace na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. Její kombinézy používá i dvakrát zlatá Ester Ledecká. Majitel firmy Ivo Tichý, uznávaný machr v oboru i v alpských zemích, s několika spolupracovníky vytváří v ústraní špičkové kombinézy pro lyžaře už skoro 20 let.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ivo Tichý s kombinézou, která ušetří setinky vteřiny.

Článek

Speciální látky pro profesionální sportovce jsou firemním know-how. Tajemství tkví v unikátním materiálu, který musí nejen dobře padnout. Látku na bázi polyesteru, ale také další komponenty vyvíjejí textilní odborníci a testují se v aerodynamickém tunelu ve Švýcarsku.

„Kombinéza musí být jako druhá kůže a musí po ní dobře klouzat vzduch. Různé látky se hodí do různého počasí. V Asii je dost specifický vzduch, takový vymrazený. Lyžaři, přestože nedělají chyby, jsou pomalejší. My jsme kombinézy vyvíjeli právě pro tyhle mrazy,“ může už prozradit Tichý.

Do budoucna se budou kombinézy zlepšovat. Budou mít energy savery, inteligentní vlákna, která zmírňují otřesy svalů...
majitel firmy Ivo Tichý

Ledecká i ostatní členové reprezentace mají kombinéz několik. Každá disciplína si říká o jiný materiál. Zároveň mění kombinézy podle počasí. Jinou si olympionik vezme, když je zataženo a vysoká vlhkost vzduchu, a jinou při jasném dni. „Letos jsme přidali speciální vrstvu, která šetří devět procent energie. Odráží teplo do svalů, které pak zbytečně nespotřebovávají energii, aby se zahřály,“ řekl Tichý.

Podle regulí FIS musí mít látka minimální propustnost 30 litrů za sekundu na metr čtvereční. „Každý díl kombinézy projde důkladným měřením, aby splňoval parametry, než ho švadlena sešije. Tak jako zlatník dává na šperk punc, já dávám na kombinézy svůj znak,“ chlubí se Tichý. „Do budoucna se budou kombinézy zlepšovat. Budou mít energy savery, inteligentní vlákna, která zmírňují otřesy svalů,“ prozradil Tichý.

Roli hraje i design kombinézy. Nezrychluje, ale vypovídá o sportovci, který si ji oblékne. Ledecké kombinézu kreslí její bratr a výtvarník Jonáš. Více o něm si přečtěte zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám